Acționarii fabricii de echipamente și accesorii metalice INOX SA Măgurele, care produce în prezent în principal pentru clienți din retailul alimentar și din HoReCa, au aprobat, cum a anunțat anterior Profit.ro ca fiind pregătit, extinderea obiectului principal de activitate al companiei cu codul CAEN 2540 ″Fabricarea armamentului și muniției (cu excepția componentelor esențiale ale unei arme și a muniției″, compania propunându-și să colaboreze cu un investitor strategic la producția de consumabile militare, pentru refacerea stocurilor de muniții ale NATO după ajutorul dat Ucrainei în războiul cu Rusia.
AGA a aprobat și dublarea capitalului social, de la aproape 11 milioane lei, cu suma maximă de 10,072 milioane lei, din care jumătate prin conversia în acțiuni a unui împrumut și jumătate prin aporturi noi în numerar, cu drept de preferință pentru acționarii existenți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cei mai mari acționari ai INOX SA, listată la Bursa de Valori București (BVB), sunt Ion Bazac, fost ministru PSD al Sănătății (25,46%), care este și președinte al Consiliului de Administrație (CA) al companiei, Șerban Buduleci (13,92%) și entitatea juridică cipriotă Ginerva. Enterprises Ltd (11,73%).
″Datorită conjuncturii internaționale, pe fondul războiului din Ucraina, NATO a decis că sunt necesare investiții importante pentru modernizarea capacităților militare ale Alianței, prin sprijinirea companiilor de producție pentru completarea stocurilor de muniții diminuate de ajutorul oferit Ucrainei. Experiența INOX SA în producerea și vânzarea de echipamente specifice domeniului militar, precum și existența Certificatului nr. 1604 <Cod NATO Agent Economic – NCAGE:1GHDL>, determină societatea să introduce o nouă activitate principală și anume Cod CAEN 2540.
În acest sens, INOX SA va colabora cu un investitor strategic în acest domeniu, care este cel mai important colaborator în industria de armament din România. Acest investitor deține experiența comercializării și producției de articole specifice, considerate consumabile în industria militară″, se arată într-un document al companiei, analizat de Profit.ro.
Potrivit sursei citate, costurile investiționale ale implicării INOX SA în producția militară sunt estimate la 328.300 euro plus TVA (390.677 euro în total) și constau în achiziții de utilaje noi și recondiționarea celor existente. La acestea se vor adăuga cheltuieli lunare de 199.200 euro plus TVA (237.048 euro cu tot cu taxă) cu materia primă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mihai Diaconu, secretar de stat la Finanțe, favorit să preia conducerea ANAF odată cu trecerea agenției în sfera PSD″Se preconizează o producție lunară de 100.000 piese produse specifice și, până la sfârșitul anului, o producție de 500.000 – 600.000 piese″, se mai menționează în document.
INOX SA, înființată în 1997, a terminat anul trecut cu profit net de 10.550 lei, cu 83% mai mic față de cel de 61.551 lei din 2021, și venituri totale de 10,56 milioane lei, în scădere cu 25% comparativ cu anul anterior (14,07 milioane lei).