EXCLUSIV FOTO Firma din România a familiei fostului șef al complexului militaro-industrial al Ucrainei, prinsă la mijloc între Rusia și sancțiunile anti-Kremlin: se judecă și cu un producător de avioane rus de stat înființat de Stalin, și cu statul român

EXCLUSIV FOTO Firma din România a familiei fostului șef al complexului militaro-industrial al Ucrainei, prinsă la mijloc între Rusia și sancțiunile anti-Kremlin: se judecă și cu un producător de avioane rus de stat înființat de Stalin, și cu statul român

Chernetskaya | Dreamstime.com

scris 22 iul 2022

O firmă din România care se ocupă de intermedierea de vânzări de produse cu caracter specific din domeniul aviației a fost dată în judecată de către compania rusă producătoare de avioane Complexul Aviatic Ilyushin, fondată în 1933 și în prezent parte a grupului de stat PJSC United Aircraft Corporation (UAC), creat în 2006 prin decret prezidențial de către Vladimir Putin. Din cauza schimbării legislației produselor cu dublă utilizare, civilă și militară deopotrivă, dar și a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, intermediarul român nu poate nici să le livreze rușilor componentele aviatice pentru care aceștia au plătit și nici să le dea banii înapoi.

Astfel, în decembrie 2021, pe rolul Tribunalului București a fost înregistrat un proces cu materia "Litigii cu profesioniștii" și obiectul "Pretenții", intentat de către Complexul Aviatic Ilyushin societății românești Neves 77 Solutions SRL.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Un mall din centrul Ucrainei, lovit de rachete. Peste 1.000 de persoane erau înăuntru CITEȘTE ȘI VIDEO Un mall din centrul Ucrainei, lovit de rachete. Peste 1.000 de persoane erau înăuntru
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"(Reclamanta – n.r.) solicită restituirea unor sume de bani plătite în temeiul unui contract pentru livrarea de echipamente aeronautice cu utilizare dublă (contract ce nu a fost niciodată executat de către Neves). Astfel, subscrisa am arătat instanței de judecată că, deși reclamanta a achitat prețul integral al produselor ce făceau obiectul contractului dintre părți, nu a fost posibilă furnizarea lor de către Neves, față de clasificarea lor (ulterior încheierii contractului) ca fiind echipamente cu utilizare dublă (civilă și militară), deși la încheierea contractului în anul 2018 erau clasificate ca strict civile", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Neves 77 Solutions SRL.

Următorul termen în proces a fost stabilit pentru luna octombrie. Compania din România spune că, din cauza sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, nu poate nici să le dea banii înapoi celor de la Complexul Aviatic Ilyushin.

VIDEO&FOTO David Popovici, chemat la Guvern de Ciucă și Gică Popescu CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO David Popovici, chemat la Guvern de Ciucă și Gică Popescu

"Deși am formulat nenumărate solicitări către Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care să ne ajute cu un punct de vedere referitor la clasificarea produselor ce făceau obiectul contractului ca fiind cu utilizare dublă, nu am primit niciun ajutor din partea autorității. Astfel, față de situația din Ucraina, este imposibilă obținerea unor documente tehnice din care să rezulte acest caracter al produselor, iar autoritățile din România nu au înțeles să ne ofere suport. Totodată, arătăm că subscrisa nu poate restitui direct sumele solicitate de către reclamantă, deoarece aceasta este deținută în integralitate de către United Aircraft Corporation (UAC) – entitate supusă sancțiunilor internaționale, inclusiv de natură economică, și care se regăsește inclusiv printre entitățile nominalizate în Anexa nr. IV, V și XIX din Regulamentul UE nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina, prin care se stabilesc interdicții de transfer de produse și de fonduri", au explicat cei de la Neves 77 Solutions SRL.

UAC este la rândul său controlat de către conglomeratul de apărare Rostec al statului rus, care face și el obiectul sancțiunilor UE, SUA și UK și este condus de către Serghei Chemezov, fost coleg cu Putin în anii ’80 la rezidența KGB din Germania de Est și aflat de asemenea pe "lista neagră" a Occidentului.

ULTIMA ORĂ Paul al României a fost prins în Franța. El fusese condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Paul al României a fost prins în Franța. El fusese condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa

Nu este singura speță în care firma românească a fost prinsă în "tirul" sancțiunilor occidentale împotriva Federației Ruse.

Astfel, cea mai mare companie de stat de comerț exterior cu armament, echipamente și produse militare a Ucrainei, SpetsTechnoExport, a încheiat în urmă cu 3 ani și jumătate, în ianuarie 2019, un contract cu Neves 77 Solutions SRL, care i-a intermediat, contra a aproape 3 milioane de euro, plătite în august 2019, cumpărarea mai multor stații radio aviatice provenite din Rusia. Stațiile, depozitate în Emiratele Arabe Unite, au fost ulterior revândute de către ucraineni companiei aerospațiale și de apărare Hindustan Aeronautics a statului indian, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.

Vasile Blaga, achitat definitiv într-un dosar de trafic de influență CITEȘTE ȘI Vasile Blaga, achitat definitiv într-un dosar de trafic de influență

Tranzacția, efectuată la 5 ani după anexarea Crimeei de către Federația Rusia și debutul conflictului armat din estul Ucrainei, indică o situație complicată, cu atât mai mult din perspectiva de acum, când au trecut 5 luni de la invazia și agresiunea militară a Rusiei împotriva țării vecine.

În spate însă se află o întreagă istorie. Uniunea Sovietică a fost unul dintre principalii furnizori de tehnică militară ai Indiei până la destrămarea sa, în 1991. Ulterior, colaborarea cu forțele aero indiene a fost "moștenită" atât de Federația Rusă, cât și de Ucraina, complementare din punct de vedere al anumitor capabilități industriale. În pofida conflictului izbucnit în 2014, dependența reciprocă a continuat, în condițiile în care India își reexaminează acum serios nevoia de piese de schimb din Rusia.

Aeronavă AN-32 din dotarea Forțelor Aeriene ale Indiei. Sursă foto: Wikimedia Commons

Aeronavă AN-32 din dotarea Forțelor Aeriene ale Indiei. Sursă foto: Wikimedia Commons

CONFIRMARE Măsuri agreate în coaliție pe Codul Fiscal: Mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și impozit de 40% pentru jocurile de noroc. Fără impozit progresiv CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Măsuri agreate în coaliție pe Codul Fiscal: Mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și impozit de 40% pentru jocurile de noroc. Fără impozit progresiv

Anterior, în 2009, Ucraina, prin SpetsTechnoExport, a încheiat un contract pe termen lung, de 400 milioane dolari, cu India pentru upgradarea, retehnologizarea și repararea flotei militare indiene de peste 100 de avioane Antonov AN-32. Contractul s-a derulat extrem de greu după izbucnirea conflictului din Donbas din 2014. În 2019, cele două părți au purtat discuții pentru accelerarea modernizării flotei indiene, ucrainenii afirmând că lucrurile se mișcă cu dificultate și din cauza "nevoii de a înlocui componentele de fabricație rusească ale AN-32", fiind vorba despre "elemente critice" de navigație, comunicații și alimentare cu oxigen la bord.

Contactată de Profit.ro pentru detalii, compania ucraineană de stat SpetsTechnoExport nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

CONFIRMARE Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, semnează o nouă tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center, a cărei denumire va fi acum schimbată CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, semnează o nouă tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center, a cărei denumire va fi acum schimbată

Neves 77 Solutions SRL se judecă din 2020 cu Direcția Generală Antifraudă din ANAF, după ce aceasta a decis în anul respectiv să-i confiște cele 3 milioane de euro încasate în august 2019 pe stațiile radio din Rusia livrate SpetsTechnoExport pentru indieni. Fiscul a considerat că tranzacția ar fi încălcat sancțiunile dispuse de UE în 2014 împotriva Federației Ruse chiar pentru anexarea Crimeei. Procesul a ajuns între timp și pe masa Curții Constituționale de la București, precum și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Banca românească prin care s-a derulat tranzacția s-a sesizat la câteva zile după aceasta, când Neves 77 Solutions SRL ar fi încercat, conform susținerilor în proces, să vireze înapoi circa 1,8 milioane euro din suma încasată către aceeași SpetsTechnoExport, compania ucraineană de stat căreia îi vânduse stațiile radio provenite din Rusia și destinate Indiei, virament blocat de instituția de credit.

GRAFICE Românii nu mai pariază pe leu decât pentru împrumuturi. Depozitele în lei scad în premieră, creditarea accelerează CITEȘTE ȘI GRAFICE Românii nu mai pariază pe leu decât pentru împrumuturi. Depozitele în lei scad în premieră, creditarea accelerează

"(…) ulterior primirii în cont a sumei totale de 2.984.961,40 euro, societatea (Neves 77 Solutions SRL – n.r.) a încercat să efectueze două transferuri externe către terțe entități juridice străine, transferuri blocate de instituția bancară (unul dintre transferurile externe blocate a fost în sumă de 1.797.197,92 euro si s-a încercat efectuarea lui la câteva zile de la încasarea banilor, către aceeași entitate juridică care i-a virat, adică SpetsTechnoExport)", se susține în documentele unuia dintre procesele dintre Neves 77 Solutions și ANAF.

Banca a raportat tranzacțiile către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), iar acesta, tot în august 2019, a formulat un denunț penal cu suspiciune de spălare de bani către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pe numele Neves 77 Solutions SRL. După circa 10 luni, pe 11 mai 2020, Parchetul a clasat dosarul, cu motivarea că "nu există probe în baza cărora să se poată presupune în mod rezonabil proveniența ilicită a sumei".

Cemacon Zalău, controlat de fondatorii Dedeman, atrage fonduri norvegiene pentru un parc fotovoltaic CITEȘTE ȘI Cemacon Zalău, controlat de fondatorii Dedeman, atrage fonduri norvegiene pentru un parc fotovoltaic

"Astfel, din actele de urmărire penală administrate în cauză nu au rezultat probe în baza cărora să se poată presupune în mod rezonabil proveniența ilicită a sumei (....), întrucât nu există date că suma primară (...) provine din comiterea unei infracțiuni și, prin urmare, nici operațiunile subsecvente nu pot fi apreciate ca operațiuni de stratificare sau integrare într-un proces de albire a banilor, în vederea disimulării originii ilicite a acestora. În plus, chiar dacă aceste fonduri ar fi produsul unor infracțiuni comise pe teritoriul Ucrainei, probele nu conturează că Neves 77 Solutions SRL ar fi avut cunoștință că banii constituiau o sursă ilicită", se arată în ordonanța de clasare.

A doua zi, pe 12 mai 2020, după ce a primit ordonanța de clasare a Parchetului, Direcția Generală Antifraudă a ANAF a întocmit proces verbal de contravenție pe numele Neves 77 Solutions, amendând firma cu 30.000 lei și hotărând confiscarea sumei de 3 milioane euro primită de la compania de stat ucraineană, pe care a și pus sechestru. Fiscul a considerat că firma românească ar fi încălcat legea atât prin efectuarea în sine a tranzacției, cât și prin faptul că nu ar fi înștiințat ANAF Antifraudă cu privire la aceasta, "operațiunile cu aceste produse (stațiile radio din Rusia – n.r.) intrând sub incidența Deciziei 2014/512/PESC a Consiliului Uniunii Europene privind măsuri restrictive, având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației din Ucraina".

Grupul Zacaria deschide un parc de retail în Cisnădie, într-o fostă fabrică de covoare, investiție de peste 11 milioane de euro CITEȘTE ȘI Grupul Zacaria deschide un parc de retail în Cisnădie, într-o fostă fabrică de covoare, investiție de peste 11 milioane de euro

Potrivit documentelor proceselor cu ANAF, cele 20 de stații radio aviatice de origine din Rusia ar fi ajuns mai întâi, în acte, la o entitate juridică din Portugalia, Additional Rhythm Unipessoal LDA, care le-ar fi transferat firmei din România. De la Neves 77 Solutions SRL, produsele ar fi ajuns în posesia juridică a SpetsTechnoExport și, în cele din urmă, la Hindustan Aeronautics din India. Fizic, stațiile nu s-ar fi mișcat, după încheierea contractului, decât din Sharjah (Emiratele Arabe Unite) în India, se susține în documente.

Antifrauda ANAF a controlat și amendat mai multe firme românești suspectate de încălcarea sancțiunilor UE anti-Rusia, după cum Profit.ro a relatat pe larg și în exclusivitate.

Șoferii care provoacă accidente mortale ar putea fi condamnați pe viață, potrivit noii legislații din Marea Britanie CITEȘTE ȘI Șoferii care provoacă accidente mortale ar putea fi condamnați pe viață, potrivit noii legislații din Marea Britanie

Decizia 2014/512/PESC, emisă după anexarea Crimeei de către Federația Rusă, interzice printre altele, prin art. 2 alin. 2 lit. a, "furnizarea, în mod direct sau indirect, către orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism din Rusia sau în scopul utilizării în Rusia, de asistență tehnică, de servicii de intermediere sau de alte servicii legate de activități militare sau legate de furnizarea, fabricarea, întreținerea și utilizarea de armament și de materiale conexe de orice tip, inclusiv arme și muniții, vehicule și echipamente militare, echipamente paramilitare și piese de schimb pentru acestea".

Principalele argumentele cu care Neves 77 Solutions a contestat sechestrul, amenda și confiscarea au fost că stațiile radio ar fi avut caracter civil, nu militar, cel puțin conform legislației în vigoare la data tranzacției, și că "reclamanta nu a comercializat aceste stații radio către Rusia, ci către o societate de stat din India, împrejurare confirmată inclusiv de organele de urmărire penală, motiv pentru care nu se poate susține vreo încălcare a obligației de a nu comercializa sau intermedia tehnică militară către persoane/organisme din Rusia sau pentru a fi folosite în Rusia". Sancțiunile UE interzic și "furnizarea, în mod direct sau indirect, către orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism din Rusia (...), de servicii de intermediere (...) legate de furnizarea (...) de armament și de materiale conexe de orice tip, inclusiv arme și muniții, vehicule și echipamente militare, echipamente paramilitare și piese de schimb pentru acestea".

Siemens Energy închiriază în România 7.500 metri pătrați pe 10 ani. Ministrul Energiei: Au deschis un hub regional CITEȘTE ȘI Siemens Energy închiriază în România 7.500 metri pătrați pe 10 ani. Ministrul Energiei: Au deschis un hub regional

"Fără nicio justificare sau explicație, ANAF a considerat că stațiile radio furnizate în ianuarie 2019 ar fi avut caracter militar și ar fi fost în dezacord cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE (deși nu se indică în procesul-verbal nicio conexiune cu Rusia, având în vedere că destinația finală a bunurilor este India). Este important de menționat că, pentru a realiza încadrarea stațiilor radio ca fiind militare, ANAF nu a realizat nicio expertiză proprie, cum de altfel nu a realizat nici Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) – o asemenea expertiză fiind absolut necesară pentru a încadra un anumit echipament ca fiind militar, având în vedere că o asemenea caracterizare vizează existența anumitor caracteristici tehnice (posibilitate de bruiere a semnalului inamic, de ascundere a semnalului etc) – caracteristici pe care stațiile radio comercializate de Neves nu le dețineau, acestea fiind strict civile (de comunicare între avioane)", au spus reprezentanții Neves 77 Solutions SRL.

Prințul Charles a acceptat trei valize cu un milion de euro de la șeicul Hamad bin Jassim din Oman, dezvăluie The Sunday Times CITEȘTE ȘI Prințul Charles a acceptat trei valize cu un milion de euro de la șeicul Hamad bin Jassim din Oman, dezvăluie The Sunday Times

Neves 77 Solutions SRL a câștigat definitiv procesul cu ANAF privind instituirea popririi asigurătorii asupra sumei în cauză încasate de la ucraineni, în decembrie anul trecut, pe motive procedurale, principalul fiind acela că, potrivit legislației românești, nu Direcția Generală Antifraudă era competentă să decidă blocarea, ci președintele ANAF. Compania românească a pierdut, în primă instanță, procesul în care contesta amenda și confiscarea ca atare.

Firma a făcut apel contra acestei din urmă sentințe, iar în cadrul apelului a cerut sesizarea Curții Constituționale și a Curții de Justiție a Uniunii Europene, cerere admisă de instanță în noiembrie 2021, astfel că procesul a fost suspendat de atunci până la pronunțarea celor două instituții menționate, care nu a survenit încă. Una din întrebările adresate de Neves 77 Solutions SRL Curții Europene este: "Este aplicabilă interdicția prevăzută de art. 2 alin. 2 lit. a din Decizia nr. 2014/512/PESC în ipoteza în care bunurile reprezentând echipamente militare care au făcut obiectul operațiunilor de intermediere nu au fost niciodată importate fizic pe teritoriul statului membru?".

EXCLUSIV FOTO Firma din România a familiei fostului șef al complexului militaro-industrial al Ucrainei, prinsă la mijloc între Rusia și sancțiunile anti-Kremlin: se judecă și cu un producător de avioane rus de stat înființat de Stalin, și cu statul român

Ecuadorul nu discută - Președintele intervine și taie prețul la carburanți CITEȘTE ȘI Ecuadorul nu discută - Președintele intervine și taie prețul la carburanți

"Contestația a fost respinsă, în mod eronat, de către prima instanță, fără a analiza în vreun fel argumentele Neves pe fondul cauzei (inclusiv cele privitoare la faptul că bunurile au fost greșit clasificate drept militare de către ANAF, în baza unei legi care nu era în vigoare la momentul efectuării operațiunilor). Totodată, Judecătoria Sector 1 a înțeles în mod greșit conduita sancționată (fapta ilicită) de către ANAF, aceste aspecte fiind tranșate ulterior, cu autoritate de lucru judecat, de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). În prezent, acest dosar se află în etapa apelului la Tribunalul București. În cauză, Neves a depus o cerere de neconstituționalitate a prevederilor art. 26 alin. (1) din OUG nr. 202/2008, care prevăd confiscarea automată a tuturor sumelor în cazul omisiunii sesizării autorităților competente în ceea ce privește o faptă/bunuri ce ar putea face obiectul unor sancțiuni internaționale – măsură evident disproporționată și, pe cale de consecință, neconstituțională", a mai transmis compania.

În mai 2019, Neves 77 Solutions SRL s-a adresat cu o solicitare ANCEX "în vederea eliberării unei licențe de intermediere în legătură cu (…) produse de aviație având destinație militară (aeronava Su-30 MKI)", potrivit documentelor proceselor cu ANAF. Este vorba despre modelul de avion militar Suhoi Su-30 MKI, conceput și dezvoltat de către producătorul rus Suhoi (controlat de același conglomerat de stat Rostec) și produs sub licență de către compania de stat de profil a Indiei, Hindustan Aeronautics

Aeronavă Suhoi Su-30 MKI produsă sub licență rusă de Hindustan Aeronautics. Sursă foto: Wikipedia

Aeronavă Suhoi Su-30 MKI produsă sub licență rusă de Hindustan Aeronautics. Sursă foto: Wikipedia

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență privind serviciile de cloud guvernamental. Anterior, zeci de instituții publice, inclusiv ministere, au transmis că refuză să ia parte CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat ordonanța de urgență privind serviciile de cloud guvernamental. Anterior, zeci de instituții publice, inclusiv ministere, au transmis că refuză să ia parte

"Neves 77 Solutions SRL a respectat întotdeauna reglementările naționale și europene în vigoare și nu a încălcat niciodată regimul sancțiunilor internaționale aplicate Federației Ruse și întreprindem și în prezent toate acțiunile necesare pentru a evita orice încălcare a acestor norme (inclusiv în ceea ce privește transferul de fonduri către o societate supusă sancțiunilor internaționale, în speță United Aircraft Corporation – acționarul unic al Societății Publice pe Acțiuni Complexul Aviatic S.V. Ilyushin)", a conchis firma în răspunsul trimis la solicitarea Profit.ro.

În februarie 2019, secretarul adjunct al influentului Consiliu de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleh Gladkovski, apropiat și fost partener de afaceri al președintelui de atunci al țării, Petro Poroșenko, a fost nevoit să demisioneze după ce a fost acuzat că, alături de fiul său, ar fi construit o schemă de contrabandă prin care a adus în mod clandestin în Ucraina echipamente militare fabricate în Rusia și le-ar fi vândut la prețuri mult "umflate" gigantului de stat al apărării Ukroboronprom, compania-mamă a SpetsTechnoExport. Bloomberg a relatat despre speță într-un editorial cu titlul "Acest scandal de corupție ar putea fi prea mult chiar și pentru Ucraina".

ULTIMA ORĂ Rusia a ratat termenul de plată a dobânzilor pentru datoria suverană, intrând în “default” pentru prima dată de la Revoluția bolșevică din 1917 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rusia a ratat termenul de plată a dobânzilor pentru datoria suverană, intrând în “default” pentru prima dată de la Revoluția bolșevică din 1917

Cazul a dus inclusiv la proteste de stradă, unele organizate de aripa politică a Batalionului Azov.

Scandalul a fost declanșat în urma unei investigații publicate de jurnalistul din Ucraina Denys Bihus, care a explicat că fabricile ucrainene de echipamente de apărare au încă nevoie de piese și componente fabricate în Rusia, ceea ce încurajează contrabanda, deși autoritățile de la Kiev s-au angajat oficial în 2014, imediat după Crimea și Donbas, să înceteze orice fel de importuri militare de la ruși. Oleh Gladkovski a fost reținut de către procuratura anticorupție și ulterior eliberat pe cauțiune. Fiul lui Oleh Gladkovski, Ihor Gladkovski, a fost dat în urmărire în urmă cu mai bine de un an.

EXCLUSIV FOTO Firma din România a familiei fostului șef al complexului militaro-industrial al Ucrainei, prinsă la mijloc între Rusia și sancțiunile anti-Kremlin: se judecă și cu un producător de avioane rus de stat înființat de Stalin, și cu statul român
Sursă: capturi video https://www.presstv.ir/

Sursă: capturi video https://www.presstv.ir/

BRI: Băncile centrale trebuie să crească dobânzile ”rapid și hotărât” pentru a ține sub control inflația CITEȘTE ȘI BRI: Băncile centrale trebuie să crească dobânzile ”rapid și hotărât” pentru a ține sub control inflația

Neves 77 Solutions SRL a fost înființată în 2014 de către mai multe persoane fizice române, printre care, potrivit termene.ro, și Maria-Cristina Cazacu (17,5% din capital), fiica lui Aurel Cazacu, fostul șef al Direcției Generale Industria de Apărare și Probleme Speciale din Ministerul Economiei din mandatul Guvernului Boc, indicată ca asociată pentru o scurtă perioadă de timp și cu fratele fostului președinte Traian Băsescu, Mircea Băsescu. La începutul lui 2015, acționar majoritar (80%) a devenit Michael Boutros, iar în firmă a intrat și Aurel Cazacu, cu 10%.

Conform aceleiași surse, după mai multe intrări și ieșiri de persoane din acționariat, începând din martie 2016, asociații Neves 77 Solutions SRL au fost ucrainenii cu statut de apatrizi domiciliați în Franța Konstantin și Roman Kucher (tată și fiu). În noiembrie 2016, în firmă intră și soția lui Roman Kucher, Olga Nikolaieva Volnova (măritată Kucher), tot din Ucraina. Din decembrie 2016, Olga Volnova rămâne asociat unic al Neves 77 Solutions SRL, calitate pe care și-o păstrează și pe perioada tranzacției cu SpetsTechnoExport vizând stațiile radio din Rusia destinate Indiei (ianuarie-august 2019), ea devenind și administrator unic din iunie 2019.

Apple și-ar putea lansa casca de realitate mixtă în ianuarie CITEȘTE ȘI Apple și-ar putea lansa casca de realitate mixtă în ianuarie

Neves 77 Solutions SRL a început să aibă rulaje semnificative din 2016 (venituri de circa 626.000 lei), care au sărit la câte peste 8 milioane lei în 2017 și 2018 și au culminat în 2019, anul tranzacției cu SpetsTechnoExport. În anul menționat, compania a raportat venituri totale de peste 20 milioane lei și un profit net de 96.000 lei. Cele mai recente date publice disponibile arată că, în 2020, în timp ce veniturile Neves 77 Solutions SRL au scăzut la circa 3 milioane lei, profitul net a avansat la peste 520.000 lei. Firma n-a avut mai mult de 2 angajați.

Konstantin Kucher, tatăl lui Roman Kucher și socrul Olgăi Volnova, a ocupat, începând cu 2001, poziții-cheie în industria națională de apărare a Ucrainei. Astfel, el a fost mai întâi director general adjunct al companiei militare de stat Ukroboronpostavshchik, intrată între timp în faliment, iar în 2006 a fost numit ministru adjunct pentru Politică Industrială și președinte al Agenției de Stat pentru Complexul Industrial de Apărare al țării.

Germania vrea să angajeze lucrători străini, pe perioadă determinată, pentru a pune capăt haosului de pe aeroporturi CITEȘTE ȘI Germania vrea să angajeze lucrători străini, pe perioadă determinată, pentru a pune capăt haosului de pe aeroporturi

Kucher-senior a fost demis din această ultimă funcție în noiembrie 2011 de către președintele pro-rus de atunci al Ucrainei, Viktor Yanukovici, alungat de la putere în 2014 în urma mișcării Maidan. După mai puțin de jumătate de an, în aprilie 2012, Parchetul General de la Kiev a demarat urmărirea penală împotriva lui Konstantin Kucher și a fiului său Roman, cu acuzații de fraudare a unui institut de stat de proiectări și inginerie în domeniul militar din Harkov, prejudiciul estimat ridicându-se la 1,5 milioane dolari.

Konstantin și Roman Kucher părăsiseră țara din 2011. Tatăl și fiul au fost dați în urmărire internațională în 2013.

Deficitul bugetar scade la 20,9 miliarde lei în primele cinci luni, de la 26,18 miliarde lei în aceeași perioadă anul trecut CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar scade la 20,9 miliarde lei în primele cinci luni, de la 26,18 miliarde lei în aceeași perioadă anul trecut

Potrivit presei ucrainene, Kucherii ar fi plecat mai întâi în China, iar de acolo în Cehia, ajungând într-un final în Franța, unde au obținut statut de refugiați în 2014. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului din România, familia domiciliază și în prezent în orașul francez Colmar.

Konstantin Kucher mai deține și conduce singur în România firma de comerț angro cu mașini și echipamente Ogun Trading, inactivă din 2019. În ultimul an cu activitate, 2018, compania a obținut un profit net de 407.000 lei, la venituri de 815.000 lei. În Spania, familia deține două firme, una de aeronautică (Aero Design Systems) și una imobiliară (Klarene Residence).

Metrorex, după acuzațiile Alstom privind neplata serviciilor de mentenanță: Am achitat o parte, pentru restul vom cere banii la rectificarea bugetară CITEȘTE ȘI Metrorex, după acuzațiile Alstom privind neplata serviciilor de mentenanță: Am achitat o parte, pentru restul vom cere banii la rectificarea bugetară

În mai 2021, Olga Volnova Kucher a cedat integral părțile sociale ale Neves 77 Solutions SRL unei companii de apărare din Azerbaijan, Global Force Technology Ltd, păstrându-și calitatea de administrator. Presa azeră a scris în noiembrie 2021 că a fost înregistrată la Ministerul Economiei de la Baku o filială din Azerbaijan a Neves 77 Solutions SRL, la aceeași adresă cu Global Force Technology Ltd și avându-l drept reprezentant legal pe "cetățeanul francez Konstantin Kucher".

Global Force Technology nu a răspuns întrebărilor scrise ale Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi ucraina rusia
agresiune militara rusia ucraina
embargo arme rusia
comert cu arme rusia ucraina
sanctiuni rusia invazie ucraina