Brutăria unde cei doi muncitori din Sri Lanka au fost contestați de localnici, amendată de Inspectoratul de Muncă. Pentru probleme cu o priză

Brutăria unde cei doi muncitori din Sri Lanka au fost contestați de localnici, amendată de Inspectoratul de Muncă. Pentru probleme cu o priză
scris 4 feb 2020

Inspectorii de muncă au aplicat o amendă de 10.000 de lei și au constatat patru abateri, strict tehnice, la brutăria din Ditrău unde sunt angajați cei doi muncitori din Sri Lanka, în urma verificărilor la fața locului.

În cazul celor doi brutari din Sri Lanka, pentru care locuitorii din Ditrău s-au scandalizat că le ating pâinea, nu au fost constatate probleme, fiind angajați legal, a declarat marți la Digi 24 secretarul de stat în Ministerul Muncii Tudor Polak.

Urmărește-ne și pe Google News
Numărul de firme dizolvate a scăzut anul trecut CITEȘTE ȘI Numărul de firme dizolvate a scăzut anul trecut
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acesta a precizat că acțiunea de control încă nu a fost finalizată, dar că abaterile descoperite până acum nu sunt grave.

"În urma controlului de ieri au fost constatate patru încălcări ale legislației în vigoare, pentru care au fost dispuse măsuri tehnice de remediere. Pentru încălcările respective au fost dispuse trei avertismente și o amendă în valoare de 10.000 de lei, aceasta fiind aplicată pentru încălcări de electrosecuritate, respectiv împământarea unor echipamente fiind neconformă”, a precizat secretarul de stat.

UPDATE ora 18.19 Inspecția Muncii anunță că a finalizat controlul la societatea comercială din județul Harghita, unde sunt angajați cei doi cetățeni străini din Sri Lanka.

Mai jos integral comunicatul transmis de instituție

"La data de 30.01.2020, după apariția în presă a unui material referitor la incidentele petrecute în localitatea Ditrău, județul Harghita, în care au fost implicați doi cetățeni străini, salariați ai unei societăți comerciale din domeniul panificației, Inspecția Muncii a dispus efectuarea unui control la unitatea respectivă, la care au participat inspectorul șef, cei doi inspectori șefi adjuncți, alături de inspectori de muncă din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita, împreună cu lucrători din cadrul Biroului Pentru Imigrări Harghita.

Astăzi, 4.02.2020, în urma finalizării controlului, în domeniul relațiilor de muncă, s-a constatat că societatea are un număr de 90 de salariați, pentru care sunt încheiate contracte individuale de muncă înregistrate în REVISAL, nefiind identificate cazuri de muncă nedeclarată. De asemenea, angajatorul a făcut dovada achitării drepturilor salariale, iar pentru orele prestate noaptea, acesta acordă sporul de noapte de 25 % din salariul de bază. Unitatea are contract colectiv de muncă înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, în vigoare până la data de 28.12.2021.

Referitor la situația celor doi cetățeni din Sri Lanka, s-a constatat că aceștia prestează activitate pentru societate de la data de 20.01.2020, în meseria de brutar, au încheiate contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată, cu  normă  întreagă, transmise în REVISAL în termenul legal.

Totodată, au fost constatate neconformități, pentru remedierea cărora au fost dispuse 3 măsuri și au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, respectiv două avertismente și o amendă. Pentru neconcordanțe între orele declarate de către salariați și orele evidențiate în foile colective de prezență, s-a dispus angajatorului măsura de a ține evidența corectă, zilnică, a orelor lucrate de salariați, în conformitate cu programul în care aceștia își desfășoară efectiv activitatea la locul de muncă, inclusiv cu evidențierea orelor de muncă prestate în zilele de repaus săptămânal, și a fost aplicată o sancțiune contravențională.

Întrucât angajatorul a completat în mod eronat, în registrul general de evidență a salariaților, cetățenia celor doi salariați srilankezi, declarați ca apatrizi, s-a dispus angajatorului măsura corectării datelor eronate cu privire la cetățenia celor doi salariați și a fost aplicată sancțiune contravențională.

De asemenea, pentru faptul că sporul pentru activitatea prestată în zilele de repaus săptămânal nu se acordă tuturor salariaților care lucrează în zilele respective, s-a dispus măsura negocierii si acordării unui spor la salariu tuturor salariaților care prestează activitate în zilele de repaus săptămânal, iar angajatorul a fost sancționat cu amendă contravențională  în valoare de 3000 de lei.

În domeniul securității și sănătății în muncă, verificările au fost finalizate, constatându-se următoarele:
- Unitatea asigură echipament individual de protecție pentru lucrători;
- Unitatea are vestiare pe sexe, sală de mese corespunzătoare;
- Se asigură apă și microclimat corespunzător;
- În secții nu există mucegai, fiind dotate cu instalații de exhautare corespunzătoare;
- Utilajele, cu excepția recipienților de fiert cartofi, sunt omologate și dotate cu protectori corespunzători;
- Echipamentele de muncă sunt legate la centura de împământare și verificate la termen scadent;
- Se respectă ordinea și curățenia în unitate;
- Locurile de muncă sunt dotate cu stingătoare P.S.I. și este în curs de finalizare instalația de hidrant;
- Perimetrul fabricii este protejat cu o instalație paratrăsnet;
- Buncărele de făină sunt fixate corespunzător cu prezoane,  și sunt legate la centura de împământare;
- În zona de descărcare a făinii din buncăre, există instalație de legare la pământ a autobuncărului;
- Verificările medicale periodice sunt efectuate la timp.

Totodată, au fost constatate neconformități față de reglementările privind securitatea și sănătatea în muncă:
- Recipienții de fiert cartofii și instalația de încălzit cu gaz nu sunt omologate;
- Rastelul de butelii nu este legat la împământare;
- Cablul electric la feliator este deteriorat;
- Cablul electric la mașina de rulat cornuri e pozat necorespunzător;
- Coșul de fum nu este verificat la termenul scadent.

Ca urmare a acestor constatări, au fost sistate 2 recipiente sub presiune pentru fiert cartofi, de fabricație locală, și un feliator de pâine cu cablu de alimentare care nu era izolat.

Au fost dispuse 4 măsuri de remediere a deficiențelor constatate și s-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale, din care o amendă în valoare de 10.000 lei și 3 avertismente.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita va verifica modul în care angajatorul va îndeplini măsurile dispuse".

viewscnt
Afla mai multe despre
inspectoratul de munca
brutarie