Modalitatea de promovare a brandurilor s-a schimbat în ultimul deceniu, însă strategiile au rămas la fel, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Radu Ciofu, co-fondator Seomark.ro. Videoclipurile au devenit însă obligatorii pentru promovarea acestora.
„În momentul de față, cel mai bine merg videoclipurile. Acum zece ani nu era obligatoriu. Atunci, pur și simplu dacă făceai niște ghiduri, PDF-uri și le dădeai, aveai succes foarte mare. Între timp însă strategia asta nu mai e suficientă. Poți să mai faci niște ghiduri ceva, dar nu mai e nici pe departe la fel de eficient ca atunci.
Acum, noul standard minim necesar e video. Cel puțin pe zona asta a serviciilor, dacă vrei să intri și nu ești cunoscut și vrei să spargi piața cumva, cam îți trebuie video, a crescut minimul standard, nu minimul necesar, ca la mașini. După ce au introdus centurile de siguranță, nu prea mai poți să vii cu o mașină fără centuri de siguranță”, mai spune acesta, adăugând că utilizarea videoclipurilor în promovare a fost accentuată foarte mult și de pandemie.
De altfel, continuă el, pandemia a interesul pentru canalele de vânzări online
„Mulți oameni care erau offline au conștientizat că îți cam trebuie și online-ul. Mulți și-au dat seama că e un canal pe care nu prea poți să-l mai ignori. Au mai revenit însă și la offline. Dar clar tendința s-a schimbat. Cea mai bună comparație e cam cum e un trend ascendent la bursă. Nu e o linie ascendentă dreaptă. Mai crește, mai scade. Am văzut după pandemie chestia asta.
Atunci s-a îmbulzit foarte multă lume și automat crește prea mult, dar la un nivel care nu este sustenabil și apoi în jos, și apoi în sus etc.. Ce am văzut în pandemie a fost un început de nou trend. Dar nu există trend rachetă ascendentă fără niciun fel de corecție. Și asta se întâmplă și aici”, precizează Radu Ciofu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Fondator Digital Nation: Digitalizarea e ca și cum ai merge cu o trăsură versus cu o mașină. Cei care nu folosesc tehnologia vor rămâne în urmăEl punctează totodată și importanța inteligenței artificiale în promovarea brandurilor și afirmă că „AI are un potențial enorm, dar încă nefructificat complet”.
„A fost abordat de toată lumea, dar efectul vizibil clar e că cererea pe partea de redactare sau salariile pentru redactori sunt jos de tot. Înainte de ChatGPT primeam în medie 2-3 cereri pe lună pentru servicii de redactare. După ChatGPT am primit o singură cerere în ultimul an. Deci, zona asta de redactare a cam semi-murit.
Redactarea e doar o mică parte, nu aici e forța mare a AI și nici cea mai mare valoare. La firme mici și medii există încă reticență și lipsă de know-how. Și aici eu o văd ca pe o oportunitate foarte mare în anii următori, în sensul că a crescut foarte mult costul de achiziție al unui client. Pandemia a dublat costul ăsta. Dar de atunci, față de ce era înainte de pandemie s-a triplat, cvadruplat. Ce poate să facă AI? Poate să facă foarte mult ceea ce se cheamă retenție. Aici cred că AI se va potrivi foarte bine”, explică acesta, adăugând că firmele foarte mari deja au în vedere retenția clienților, însă nu și restul afacerilor din România de dimensiuni mai reduse.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Director Operațiuni Prima Development Group: Prețurile la locuințe vor crește în perioada următoare. Investițiile în imobiliare pot chiar să bată investițiile la bursăUna dintre cele mai mari greșeli pe care le fac firmele este că nu vad clientul ca pe un fel de activ pe termen mai lung, mai spune el.
„Văd asta la peste 95% din firmele mai mici sau mai noi, în condițiile în care, în ultima perioadă, reclama s-a scumpit cu mult mai mult decât inflația”, precizează Radu Ciofu.
Canalele rămân în continuare aceleași, însă ponderea între ele s-a modificat.
„Rețelele de socializare s-au mai fragmentat. Nu mai e Facebook mastodontul absolut care domină tot și restul ignorabil pe lângă. Clar s-au fragmentat. Și atunci, practic, acum trebuie să te gândești unde stau clienții mei cei mai mult și acolo să mă duc.
A crescut foarte mult costul achiziției clientului nou pe orice canal de promovare. TikTok e semnificativ cel mai ieftin, dar și populația e ceva mai mică acolo. Pe TikTok e mai puțin comercial.
Posibilitatea de a vinde e ceva mai mică acolo, dar crește. Probabil că în timp o să se modifice. Cert este că a devenit mai mare costul de achiziție al unui client în marea majoritate a domeniilor din decât profitul făcut la prima interacțiune”, mai spune acesta.