PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Fondator Marketing Deck: Cei mai mulți antreprenori nu înțeleg că, în social media, zona cea mai negativă e cea neutră. Afacerile ar fi bine să creeze conținut de tip video vertical

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit  - Fondator Marketing Deck: Cei mai mulți antreprenori nu înțeleg că, în social media, zona cea mai negativă e cea neutră. Afacerile ar fi bine să creeze conținut de tip video vertical
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 9 sep 2024

Exista un vechi mod de a folosi platformele de social media, dar și un nou mod, care a apărut de 3-4 ani, de când TikTok a devenit mult mai în vogă și a schimbat un pic regulile jocului, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV,  Paul Ardeleanu, fondator Marketing Deck.

Până în acel moment, continuă el, clar Facebook-ul era platforma dominantă, urmată de Instagram și exista și Youtube, dar văzută foarte diferit.

„Vechiul mod era destul de simplu. Ca antreprenor îți creezi o pagină de Facebook, faci postări, de cele mai multe ori acestea sunt statistice, precum text + vizual, și vei avea un reach organic, însemnând numărul de persoane care văd postările respective, iar organic însemnând că nu plătești nimic platformei, singura plată fiind timpul dedicat pentru a crea postările respective și a le distribui.

Urmărește-ne și pe Google News

Și asta mergea și a mers foarte bine pentru că nu exista suficient de mult conținut în social media. Exista distribuție organică și afacerile obțineau vizibilitate și, în cele din urmă, vânzări. Acum, pentru că au început din ce în ce mai multe afaceri sa posteze, creatorii să posteze și mai mult, competiția pe social media a devenit foarte acerbă, iar, la un moment dat, a venit și TikTok foarte agresiv cu noul format de conținut, respectiv video-ul vertical”, explică acesta.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Noul tip de conținut, video-ul vertical, adaugă el, funcționează după un altfel de algoritm față de cel clasic.

„La un conținut clasic de tip text + vizual, algoritmul este ai un numărul de urmăritori și te distribuim la un procent din acest număr în funcție de cât de bun e conținutul.

Unul din lucrurile pe care afacerile ar fi bine să-l facă astăzi este să creeze conținut de tip video vertical. De ce? Pentru că funcționează după un altfel de algoritm care a fost revoluționat de către TikTok.

Adică, indiferent de câți urmăritori are pagina respectivă, conținutul e distribuit masiv în funcție de cât de bun e”, precizează Paul Ardeleanu.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Co-fondator Seomark.ro: Noul standard minim necesar e video, zona de redactare a cam semi-murit. Costul de achiziție al unui client s-a triplat, cvadruplat, rețelele de socializare s-au mai fragmentat CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Co-fondator Seomark.ro: Noul standard minim necesar e video, zona de redactare a cam semi-murit. Costul de achiziție al unui client s-a triplat, cvadruplat, rețelele de socializare s-au mai fragmentat

În termenii platformei, adaugă el, conținut bun înseamnă care e rata de vizualizare și rata de engagement al postării respective, adică „like, comment, share și save”, iar conținut prost înseamnă „scroll”.

„Aceste lucruri combinate dau un algoritm în spate care distribuie sau nu conținutul respectiv. Dacă tu consideri acel conținut slab din punct de vedere educațional, dar l-ai urmărit până la capăt și ai mai și comentat că e un conținut foarte slab, pentru ei este un metric pozitiv, e un semnal foarte pozitiv și atunci vor împinge mai departe conținutul respectiv.

În social media ceea ce nu înțeleg cei mai mulți antreprenori este că zona cea mai negativă e zona neutră. Dacă omului îi place extraordinar de mult și a dat like e foarte bine, dacă omul urăște ceea ce ai spus și dă comentariu, în termeni de vizibilitate din nou e foarte bine. Dar nu e doar despre vizibilitate, ci avem 3 scopuri - vizibilitate, credibilitate și vânzare.

În momentul în care o companie merge în social media vrea să fie mai vizibilă, al doilea este să aibă credibilitate, adică să aibă încredere oamenii să cumpere de la ei și al treilea este vânzare, să aibă anumite apeluri la acțiune pentru ca oamenii să cumpere direct”, mai spune Paul Ardeleanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
marketing deck
paul ardeleanu
educatie cu profit