Piața fondurilor de investiții este “pe val”: cresc semnificativ numărul de investitori și activele, în timp ce suma medie alocată este mai mică față de cea de anul trecut, ceea ce pentru Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) este o veste bună, a transmis Cristian Pascu, vicepreședinte AAF, la Maratonul de Educație Financiară - Ediția a V-a, organizat de Profit.ro.
Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și de postul de televiziune Prima News, este organizat cu sprijinul AAF (Asociația Administratorilor de Fonduri), ARB (Asociația Română a Băncilor), Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, XTB
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Datele asociației arată că numărul investitorilor în fonduri deschise de investiții era în septembrie de 755.000, mai mare cu 39% față de aceeași lună din 2023. La rândul lor, activele au înregistrat o creștere de 27%, la 26 de miliarde de lei.
Totodată, și fondurile de investiții alternative au raportat creșteri, atrăgând 88.500 de investitori.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Investiția medie la nivelul acestui an este 34.000 de lei pe investitor, față de 34.900 și ceva la nivelul anului trecut (în septembrie 2023). Asta ne arată că, deși valoarea medie pe investitor a scăzut, faptul că au intrat investitori noi și au crescut activele arată că au intrat investitori cu sume mai mici, ceea ce pe noi ne bucură, pentru că noi asta ne dorim la nivel de asociație. Rolul nostru ca asociație este să facem cunoscută această piață a investițiilor și să atragem cât mai mulți investitori”, a spus Pascu.
Unul dintre principalii factori ce impulsionează piața fondurilor de investiții este evoluția bursei, un domeniu care a avut creșteri în ultima perioadă, inclusiv în ceea ce privește numărul investitorilor bursieri în ansamblu, la peste 200.000, cât și strict în fondurile de acțiuni, categorie în care acum intră 112.000 de persoane, mult mai multe față de cele 64.500 care alocau bani cu această destinație în septembrie 2023.
Pascu remarcă faptul că oamenii au început să investească și pe termen lung și recomandă diversificarea portofoliului dar și recurența investițiilor.
„Diversificarea este cheia. Dacă nu diversifici s-ar putea să ai niște surprize. Nu poți să stai expus pe un singur instrument sau pe un singur tip de activ. Oamenii au înțeles asta și atunci încercă să-și pună expuneri pe mai multe instrumente: și bonduri, și pe piața capital, și depozite, și obligațiuni”, spune Pascu.
Totodată, el își propune să spargă mitul potrivit căruia cei care investesc au la dispoziție sume mari și spune că poți investi și sume mici, de 50 sau 100 de lei: “important este să începi cât mai devreme, să o faci regulat, să-ți faci un obicei de a pune bani deoparte lună de lună, și astfel ai o disciplină financiară și pe termen lung îți creezi independență”.
Asociația Administratorilor de Fonduri este organizația profesională independentă și neguvernamentală a operatorilor din industria organismelor de plasament colectiv și reunește 23 de societăți de administrare a investițiilor și administratori de fonduri de investiții alternative, care administrează 94 de fonduri deschise de investiții și 34 de fonduri alternative de investiții, Fondul Proprietatea și patru bănci.