Calitatea vinurilor românești a crescut extraordinar în ultimii 20 de ani, acestea fiind competitive, cu medalii la cele mai mari concursuri, iar producătorii, în colaborare cu autoritățile, încearcă crearea unui noi brand de țară, concomitent cu deschiderea unor noi piețe de export în Asia, precum cea din Coreea de Sud, a afirmat la Maratonul Vinului, organizat de Profit News TV. Diana Pavelesu, consilier promovare al Oficiului Național al Viei și Produselor Viniviticole (ONVPV), secretar general Asociației Degustărtorilor Autorizați din România (ADAR), wine ambassador.
Evenimentul a fost organizat împreună cu Unvinpezi.ro.
Vorbind despre evoluția domeniului, Diana Pavelescu a arătat că soiurile românești sunt toto mai vizibile, iar dacă este creată o cerere pentru soiurile românești, atunci cu siguranță producătorii vin cu această ofertă.
”Producătorii au mers la început pe soiuri internaționale, fiindcă piața din România a cerut aceste soiuri - Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon... Asta era la modă, asta se cerea la vremea respectivă, anii 90, trendul era vin mult, cantitate mare, cu puțin rest de zahăr și toată lumea - și când zic toată lumea nu mă refer doar la România, mă refer la întreaga planetă - asta a băut: vin mult, calitate medie și cu puțin rest de zahăr”, a arătat Diana Pavelescu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Vinului - Bejan, Vinexpert: Tendințe de consum: crește interesul pentru categoria premium, vinurile slab alcoolizate și moderațiaReprezentantul ONVPV și ADAR a subliniat că piața vinului a fost în permanentă schimbare și transformare după 1989.
”Primii zece ani nu au fost neapărat importanți, a fost o reglare după revoluție, să vedem care, cine și unde se poziționează. Din moment ce fondurile europene au venit și am avut fonduri de preaderare și după aceea fonduri europene, atunci producătorii au avut ocazia să investească mult, să facă reconversie vitivinicolă. Aproape toată suprafața existentă certificată este făcută pe reconversie, deci avem viță de vie destul de tânără, până în 20 de ani, cu producție foarte bună. S-au modernizat crame, calitatea vinurilor a crescut extraordinar în 20 de ani. Din punct de vedere calitativ stăm foarte bine, suntem competitivi, avem foarte multe medalii la nivel internațional, avem vinuri care au luat cea mai mare medalie la Concours mondial de Bruxelles, care este unul din concursurile emblematice la nivel mondial. Da, avem cu ce să ne mândrim și calitatea a crescut foarte mult”, a afirmat Pavelescu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Vinului - Dorin Gheonea, Managing Partner Unvinpezi.ro: Vinul românesc este scump din cauza materiilor prime, din import. Este o luptă inegalăPotrivit acesteia, la nivel instituțional, în colaborare cu Agenția pentru Investiții și Comerț Exterior, se poartă discuții pentru crearea unui nou brand de țară, prin fondurile de participare la târguri, neexistând alt buget de promovare al Guvernului decât cel pentru comerțul exterior.
În același timp, ONVPV va promova vinurile românești pe piața din Coreea de Sud, mai mulți investitori fiind invitația la un tur al cramelor românești în 2018, iar de atunci au început importul în această țară, cu o populație de 65 milioane de locuitori și potențial foarte improtant.
De asemenea, pe piața asiatică, Japonia rămâne un partener serios și tradițional, a mai arătat Diana Pavelescu.