Guvernul va lansa o campanie foarte serioasă în rândul populației, pentru a încuraja cetățenii să ”cumpere românește”, și va avansa, totodată, pe lângă ordonanța de reducere a prețurilor la alimentele de bază, o nouă schemă de sprijin a procesatorilor de produse-agroalimentare, în sumă de 150 milioane euro, similară celei pregătite deja în domeniul materialelor de construcții, a anunțat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, la Maratonul Made in Romania, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul este susținut de Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din România (AFFR), Altex, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, Digi, eMAG, Evolor, Hidroelectrica, International Alexander, Kaufland, OMV Petrom
VIDEO poate fi văzut AICI
”Ne dorim să întregim lanțurile de aprovizionare în România, să sprijinim companiile din România indiferent de originea capitalului, dar cu un accent deosebit pentru întrerinderile mici și mijlocii, pentru că știm că acolo este un capital românesc într-un mod preponderent. Vom avea o campanie foarte serioasă care va fi despre a ”cumpăra românește”, pentru că dacă știm și înțelegem că locurile de muncă din România, fie bine din microîntreprindere, fie din întreprinderile mici și mijlocii, din marile companii, pot fi sprijinte și de către noi cumpărând produsele românești de calitate, va fi cu atât mai bine pentru toți cetățenii din România”, a anunțat ministrul Radu Oprea, care a punctat că măsurile se înscriu în conceptul de ”patriotism economic” promovat de premierul Ciolacu.
Radu Oprea a anunțat, totodată, că, în mod similar schemei de ajutor de stat pentru stimularea producției interne de materiale de construcții, Guvernul va lansa și o schemă de ajutor de stat prin care să sprijine companiile agro-alimentare din România să producă mai mult.
”Un alt program va fi cel referitor la procesarea produselor agroalimentare astfel încât cât mai multe produse românești de calitate să fie pe piața noastră, din cereale, din legume, din fructele pe care le producem astăzi în România. Știm exemplele că exportăm grâu și importăm pâinea congelată sau pleacă cartoful în alte state membre și importăm de acolo chips-uri și cartofi congelați sau prelucrați. Lucrul acesta va fi sprijinit în sensul de a produce aceste lucruri în România”, a arătat ministrul.
Valoarea schemei va fi de 150 milioane euro, așa cum este și pentru materialele construcții, iar anul acesta există posibilitatea de a încadra schema pe un regulament care deja este notificat către Comisia Europeană și nu va mai fi nevoie de aprobarea acesteia.