Parlamentul a adoptat, dar cu modificări majore, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, noile reguli stabilind că salariații în sistemul public își vor putea continua activitatea, cu acordul angajatorului, doar 3 ani peste vârsta standard de pensionare, de 65 ani, caz în care vor primi doar salariu. Interdicția cumulului nu se va aplica însă demnitarilor și nici, până la terminarea mandatului, șefilor autorităților aflate sub control parlamentar, precum BNR, ANCOM, ASF, ANRE, iar până la 70 de ani vor putea munci și categorii profesionale precum profesori, cercetători, medici, asistenți sociali. Senatul și Camera Deputaților au adoptat în aceeași zi, în decurs de câteva ore și cu ședințe ad-hoc de comisii, proiectul privind recalcularea pensiilor speciale.
Proiectul privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, aprobat de Guvern în iunie 2021, când ministru al Muncii era actualul ministru al Culturii, Raluca Turcan, fusese adoptat de către senatori în septembrie 2021, iar abia acum deputații liberali au reușit să convingă să membrii comisiei de specialitate să adopte un raport favorabil pentru votul final.
Fostul și actual lider de grup al senatorilor PSD și până recent ministru al Culturii Lucian Romașcanu arăta în 2021 că social-democrații se opun proiectului deoarece nu rezolvă problemele din sistem, neoprind pensionări la 43 de ani și lăsând satele fără profesori: ”Este o lege din puțul gândirii, dar gândirea nu există la persoana cu pricina, care fie taie dreptul la pensie, fie taie dreptul la muncă, fie discriminează între angajții la privat și angajații la stat. Această lege în această formă nu trebuie să existe”.
CITEȘTE ȘI Interzicerea vânzării locuințelor consolidate pe banii statului, redusă la doar 5 ani. ”Durata interdicției e cât la un credit de casă!”Acum au fost eliminate prevederile generale cu privire la limita de 70 de ani, stabilindu-se în schimb că:
”Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, salariatul poate continua activitatea cu aprobarea angajatorului. Salariatul poate fi menţinut în activitate maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu acordul anual al angajatorului”.
Menţinerea în activitate se realizează cu acordul anual al angajatorului.
Proiectul dă dreptul la continuarea activităţii până la 65 de ani de către femeile care îşi exprimă în scris această opţiune, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, iar apoi încă 3 ani, ca în cazul tuturor salariaților.
Beneficiarii de pensie limită de vârstă în sistemul public de pensii, sistemul pensiilor militare de stat, beneficiarii pensiilor de serviciu angajați în sistemul public vor avea obligația ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a noii legi, să își exprime în scris opțiunea pentru continuarea activității ori pentru încetarea activității.
În situaţia în care persoanele menționate îşi exercită opţiunea pentru continuarea activităţii, iar angajatorul îşi exprimă acordul, plata pensiei se suspendă, la cerere, începând cu data de întâi a lunii următoare depunerii cererii însoțită de acordul angajatorului.
CITEȘTE ȘI Ziua de amendă penală aplicată firmelor nu va mai fi calculată în funcție de ”cifra de afaceri”. Noii indicatori de calculÎn ultima zi de vot a Parlamentului, din această sesiune legislativă, aleșii au introdus noi excepții de la aplicara legii, fiind exceptați în acest sens: ”Persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activităţi şi operaţiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”.
”Cumularea pensiei cu salariul poate reprezenta un stimulent pentru ca persoanele competente să se implice în viața politică și să rămână în funcții publice. Acest lucru poate contribui la atragerea și menținerea unor profesioniști valoroși în domeniul guvernării și administrației publice, asigurând astfel o bunăstare și stabilitate pentru societate”, susțin aleșii, ignorând faptul că ”specialiștii” sunt numiți de ei din rândul acestora.
Legea nu se va aplica astfel șefilor ANRE, ANCOM sau BNR, care sunt numiți de obicei din rândul clasei politice, precum și altor instituții sub control parlamentar și care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activităţi şi operaţiuni specifice
Totodată, prevederile legii nu se vor aplica: a) persoanelor alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie; b) personalului didactic de predare din învăţământ pensionat, reîncadrat; c) personalului de îngrijire angajat prin plata cu ora de către autorităţile locale ; d) persoanelor din sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurari sociale care beneficiază de pensie de urmaș și de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă; e) personalului de specialitate medico-sanitar ; f) asistenţilor personali şi asistenţii personali profesionişti; g) asistenţilor maternali; h) persoanelor care ocupă funcţii clericale sau funcții de specialitate artistică; i) persoanelor care beneficiază de drepturi de autor; j) membrilor Academiei Române.
Cadrele didactice, cercetătorii, medicii își vor putea continua activitatea până la 70 de ani.
CITEȘTE ȘI Măsură avizată: Unde vor fi aruncate medicamentele expirate. Noi obligații pentru spitale, inclusiv private, și nouă atenționare pe ambalajePosturile de conducere ale Exim Bank, reduse și majorate la loc
Aleșii puterii s-au răzgândit de la o zi la alta cu privire la numărul maxim de membri ai consiliului de administrație al Eximbank S.A.
Astfel, în comisiiile de specialitate, raportul de adoptare a unei ordonanțe de urgență a redus acest consiliu cu 2 membri.
În schimb, la votul din plenul Camerei Deputaților, aleșii puterii au votat un amendament respins prin care a a foist reîntregit CA-ul Eximbank cu locurile eliminate în comisii,
Decizia este luată deși actuala coaliție a promis, iar Guvernul a adoptat, prin orodonanță de urgență, limitarea la cel mult două posturi de persoană pozițiile care pot fi ocupate în consilii de administrație.
CITEȘTE ȘI Firmele străine - condiții noi la marile licitații, de peste 5 milioane euro, precum cele din infrastructura de transportPosturi dublate la o nouă instituție
Aleșii puterii au modificat și ordonnaț care prevede că în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) se înfiinţează Grupul operativ pentru implementarea şi monitorizarea reformelor şi investiţiilor privind transformarea digitală - Task Force, denumit în continuare Task Force, structură în afara organigramei, fără personalitate juridică, în directa coordonare a ministrului.
Dacă în ordonanță structrura are prevăzute 17 posturi, puterea le-a majorat în forma adoptată la 309 de posturi, stabilind că salarizarea specialiștilor prevăzuți nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată și nu poate depăși valoarea plafoanelor salariale maxime, de 60 de euro brut pe oră.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Parlamentul a anulat relaxarea supraimpozitării și ″semi-reglementării″ din energie, la solicitarea președintelui Iohannis și în pofida protestelor ″regenerabililor″Proiectul privind recalcularea pensiilor speciale, adoptat într-o singură zi, în dezbateri și vot rapid în ambele camere ale Parlamentului
Opoziția a criticat modalitatea rapidă de adoptare a proiectului, adoptat, de altfel, și de către Guvern în ultima zi de activitate a anului trecut.
Proiectul de lege stabilește că pensiile în plată ale magistraților vor fi recalculate astfel încât niciuna să nu mai depășească media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate. De asemenea, vârsta de pensionare crește la 60 de ani pentru aceștia.
Cu toate acestea, o serie de șefii ai instituțiilor din magistratură vor beneficia în continuare de condiții speciale la pensia de serviciu, conform proiectului care a fost adoptat acum de către Parlament.
Proiectul era prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar Guvernul susține că proiectulul respectă atât prevederile PNRR, cât și deciziile CCR, iar cheltuielile totale cu pensiile și indemnizațiile de serviciu se ajustează conform angajamentelor asumate.