VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Ministrul anunță: Venim azi cu Strategia Națională. Noua Comisie Europeană va trebui să țină cont de rezultatele europarlamentarelor și să-și adapteze politicile, în avantajul României

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Ministrul anunță: Venim azi cu Strategia Națională. Noua Comisie Europeană va trebui să țină cont de rezultatele europarlamentarelor și să-și adapteze politicile, în avantajul României
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 iun 2024

Noua Comisie Europeană va trebui să țină cont de rezultatele alegerilor europarlamentare care tocmai s-au încheiat, iar politicile ecologice ale Bruxelles-ului se vor schimba, în avantajul României, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Maratonul Energiei - Ediția a III-a, organizat de PROFIT NEWS TV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Evenimentul este organizat cu sprijinul ACUE, Hidroelectrica și Transgaz

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

În opinia oficialului guvernamental, în această trilemă energetică, ar trebui să primeze în primul rând securitatea aprovizionării cu energie, apoi competitivitatea (la un preț corect pentru consumatorii casnici) și numai în ultimul rând energia verde.

“Dincolo de orice trebuie să primeze securitatea energetică și producția în bandă”, a afirmat Burduja.

Ministrul a precizat că un studiul Transelectrica va ajunge pe masa CE până la sfârșitul acestui an și că va încerca să convingă CE că “întârzierile lucrărilor de la Ișalnița sau Tuceni sunt parțial obiective, existând probeme cu lanțul de furnziare de componenete, ca urmare a războiului din Ucraina”.

CE ar trebui să înțeleagă și să accepte decalarea acestor termene, susține Burduja.

Referindu-se la contrapetele pentru diferență (CfD), care vor garanta investitorilor în regenerabile un preț pe următorii 15 ani, ministrul a precizat că septembrie - octombrie e un termen realist de organizare a primei licitații.

“Vor fi 2 runde, una anul acesta, alta la anul, în total 5.000 MW de energie verde. Interesul este mare, este apreciată în România pentru că a reușit să finanțeze schema CfD cu 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare. Dorința noastră este ca impactul pentru consumatorul final să fie zero sau aproape de zero. Vrem parcuri și să devenim lideri energetici la nivel european”.

Totodată ministrul a anunțat că astăzi va fi publicată și Strategia energetică națională.

“Dorința noastră este să îndreptăm această problemă, e nevoie de această strategie națională. Va fi o lucrare concept, strategică, fără listă de proiecte”, a precizat Burduja.

viewscnt
Afla mai multe despre
burduja
ce
alegeri cfd
strategie