Sprijinul acordat de statele UE decarbonizării industriei oțelului a fost în ultimii ani mult distorsionat, țările din Vestul Europei primind 17 miliarde de euro, iar cele din Est, doar 5 miliarde de euro, a arătat la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de PROFIT NEWS TV, Radu Ionescu, General Manager Liberty Galați, fostul Sidex.
Evenimentul este organizat cu sprijinul ACUE, Auchan, Borsec - Romaqua Group, Hidroelectrica, Liberty, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
El spune că măsurile de sprijin pe care le poate acorda România nu includ doar granturi sau alte sume, ci și garanții de care să beneficieze producătorii la contractarea de credite bancare.
“Sunt anumite măsuri de sprijin implementate în diverse țări la nivel european, dar din păcate vedem o distribuire oarecum distorsionată a resurselor alocate acestui scop. Sunt resurse substanțiale alocate în vestul Europei – peste 17 miliarde de euro au fost alocate deja în ultimii ani în scopul decarbonizării industriei oțelului, în timp ce în Europa de Est au fost alocate doar 5 miliarde. Sperăm ca în viitorul apropiat să existe o reașezare a acestor resurse astfel încât alocarea lor să fie uniformă și să urmeze nu doar anumite interese industriale și economice, ci să urmeze obiectivul pe care Uniunea Europeană l-a setat, de a reduce emisiile la nivelul întregii uniuni”, a spus Radu Ionescu.
El nu se așteaptă ca România să își permită un nivel al sprijinului comparabil cu Germania sau Franța, dar se poate implica prin garanții bancare, de exemplu.
“Este economic viabil să investești în decarbonizarea industriei, pentru că această decarbonizare vine cu beneficii nu doar economice, ci și sociale și de mediu foarte importante, iar acest sprijin nu trebuie să fie neapărat unul sub formă de granturi sau sume acordate producătorilor, ci poate lua inclusiv forma unor garanții oferite producătorilor sau băncilor comerciale dispuse să împrumute acești producători. Din punctul de vedere al producătorului, economic are sens această tranziție către oțel verde, de exemplu. Cu siguranță este mai ieftin să produci verde, dar ca să ajungi acolo este nevoie de o investiție colosală”, afirmă managerul companiei LIBERTY Galați, parte a grupului GFG Alliance deținut de Sanjeev Gupta.
Liberty Galați și-a setat ca obiectiv transformarea într-o unitate de producție sustenabilă din punct de vedere economic, dar și social și din perspectiva protecției mediului prin construirea în cadrul platformei de la Galați a unei uzine de producție a oțelului modernă și sustenabilă, spune Ionescu.
Planul de atingere a unei amprente neutre din perspectiva emisiilor de dioxid de carbon în 2030 rămâne valabil în pofida provocărilor din ultima perioadă, care țin de contextul geopolitic și cel al pieței, potrivit sursei citate.
Printre altele, investițiile programate la Galați pentru tranzitia către oțel verde presupun construirea a două furnale cu arc electric, alimentate cu energie verde, furnale cu eficiență mult mai mare și cu amprentă de carbon mult redusă față de tehnologia actuală, care se bazează pe exploatarea unui furnal clasic energointensiv, care consumă multe resurse și produce o amprentă de carbon semnificativă.
Liberty Galați, unde în noiembrie a fost numit un nou manager general, este cel mai mare producător integrat de oțel din România, cu o capacitate de fabricație de aproximativ 3 milioane de tone de oțel pe an, pentru clienți din construcții, industria navală, petrol și gaze, precum și din sectorul producției de energie regenerabilă.