Prevederile de natură fiscală din proiectul de modificare a legislației de plafonare-compensare-supraimpozitare din energie și gaze vor permite colectarea de sume mai mari la Fondul de Tranziție Energetică, din care statul le achită furnizorilor de profil compensații pentru diferențele dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile finale plafonate facturate consumatorilor, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul este organizat cu sprijinul ACUE, Auchan, Borsec - Romaqua Group, Hidroelectrica, Liberty, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
″Pe acest proiect de modificare a OUG nr. 27/2022, noi am păstrat anumite principii la care ținem foarte mult. Pe de o parte, să existe o stabilitate la nivelul clientului final și chiar prețuri mai mici în facturi, având în vedere că ele au scăzut în piața liberă. Pe de altă parte, să existe o stabilitate la nivelul furnizorilor. N-am umblat la pragurile de preț final la consumatori, nici la energie și nici la gaze, tocmai pentru a nu-i forța pe furnizori să-și modifice iarăși sistemele informatice și de facturare și pentru a nu bulversa piața″, a spus Burduja.
El a amintit că proiectul include reducerea prețului reglementat de vânzare angro impus producătorilor, de la 450 la 400 lei/MWh la energie și de la 150 la 120 lei/MWh la gaze naturale.
În același timp, proiectul propune reducerea plafonului pentru care se plătește contribuție la Fondul de Tranziție Energetică de către producătorii de electricitate, de la 450 la 400 de lei/MWh, în vederea asigurării sursei financiare necesare susținerii schemei de sprijin.
″În baza analizelor noastre, asta reflectă prețul corect în piață. De ce spunem asta? Am văzut tranzacții recente care ne-au atras atenția. De exemplu, la energie, la 350 lei/MWh în bandă cu livrare în luna martie, 368 lei/MWh în bandă cu livrare în martie-iunie. Ba chiar avem tranzacții cu livrare în anul viitor, 2025, la 390 lei/MWh, astfel încât nivelul propus, de 400 lei/MWh, pare unul rezonabil. Am și scăzut prețul maxim de achiziție recunoscut furnizorilor pentru compensări, de la 900 la 700 lei/MWh″, a arătat ministrul.
Potrivit lui, proiectul de OUG este în consultare publică și ministerul așteaptă feedback și sugestii de la industrie, după ce draftul de act normativ a trecut deja prin câteva etape de consultare informală cu actorii din piață - producători, furnizori, distribuitori și reprezentanți ai consumatorilor.
CITEȘTE ȘI VIDEO Mobilizare fără precedent a italienilor - Au adus 1.000 de muncitori pe Autostrada Sibiu - Pitești″Contribuțiile la Fondul de Tranziție Energetică ar trebui să crească față de schema actuală. A fost și acest blocaj din partea Ministerului de Finanțe. Noi am solicitat constant fonduri pentru a putea susține schema de plafonare-compensare, adică pentru a putea da furnizorilor ceea ce este de drept al lor. Diferența dintre prețurile de achiziție și cele finale plafonate din facturi este suportată în primă fază de furnizori, după care statul român trebuie să îi compenseze, inclusiv cu acel avans de 40% care, din păcate, nu a putut fi acordat niciodată.
Prin modificările la OUG nr. 27/2022, ar trebui să se strângă între 2 și 3 miliarde de lei la Fondul de Tranziție Energetică, ceea ce ne-ar permite să mai recuperăm din datorii și să susținem schema pentru anul acesta. Soldul la zi al datoriei Ministerului Energiei este de undeva la 1,8 miliarde lei, iar la Ministerul Muncii, pentru că s-a făcut un efort în ultimele săptămâni și s-a mai plătit din aceste sume, cred că soldul la zi este de aproximativ 500 milioane lei. Așadar, din ceea ce anticipăm că vom strânge (în urma modificărilor – n.r.), cel puțin vom mai stinge din aceste datorii, iar la rectificarea bugetară sau la rectificările bugetare vrem să mai obținem de la bugetul de stat sumele necesare pentru ca, până la finalul anului sau cel târziu în prima parte a anului viitor, să fim la zi cu toate plățile″, a conchis Sebastian Burduja.