Ministerul Energiei a transmis oficial că Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), pe care o controlează integral, prelungește cu 1 lună și jumătate termenul-limită de depunere a ofertelor la licitația de contractare a noului studiu de fezabilitate al proiectului-mamut al hidrocentralei de 1.000 MW cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, confirmand informația publicată ieri în exclusivitate de Profit.ro.
″Urmare a complexității licitației și a informațiilor primite din piață, SAPE a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studii de fezabilitate. Astfel, licitația va fi prelungită cu 30 de zile, până la data de 30.04.2024. Invităm toate companiile interesate să depună oferte prin intermediul portalului de achiziții publice″, a anunțat instituția.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reiterat că Tarnița-Lăpuștești este un proiect strategic pentru sistemul energetic românesc.
″Există puține companii românești care își pot asuma proiectarea pentru o investiție de o asemenea complexitate. Vom continua să promovăm la nivel national și international această oportunitate. În paralel, purtăm discuții cu Grupul Băncii Mondiale – IFC și alți potențiali investitori. Ministerul Energiei își dorește un proces cât mai competitiv pentru a oferi șanse tuturor actorilor interesați din piață să aibă timp pentru a propune cea mai bună ofertă”, a declarat Burduja.
Potrivit ministerului, Tarnița - Lăpuștești este un obiectiv strategic pentru sistemul energetic național mai ales în contexul introducerii masive a energiilor intermitente în sistem și va fi un pilon de bază al securității energetice a României și Europei de Est.
Oportunitatea și necesitatea realizării proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare și pompaj (CHEAP) Tarnița - Lăpuștești se bazează, conform Ministerului Energiei, pe urmatoarele avantaje și funcțiuni asigurate pentru sistemul energetic național:
• creșterea gradului de siguranță al SEN în contextul funcționării în UCTE;
• transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf;
• arbitrajul pieței de energie electrică;
• rezerva de avarie de scurtă durată;
• rezerva de reglaj terțiar rapid și rezerva de reglaj terțiar lent;
• reglajul frecvență-putere;
• furnizarea de rezervă reactivă și reglarea tensiunii în SEN;
• schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE;
• repunere în funcțiune SEN- black start capability, capacitatea de a restabili interconexiunile de rețea în cazul în care se produce o pană de curent;
• implementarea și gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică asigurând condiții optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW în centralele electrice eoliene