Ministerul Energiei speră ca finanțarea europeană de 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare aprobată recent de către Executivul de la Bruxelles să fie suficientă pentru a acoperi costurile cu necesarul de plăți asumat de statul român pentru viitoarea schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă, pe baza așa-numitelor ″contracte pentru diferență″ (CfD), și să nu fie nevoie ca aceste costuri să fie suportate și de consumatorii români pe facturile lor de curent, cum se întâmplă în prezent cu sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă prin intermediul celebrelor certificate verzi.
Totuși, ministrul de resort spunea anterior că actul normativ de reglementare a implementării schemei de sprijin CfD va stipula posibilitatea juridică ca și consumatorilor să le poată fi impusă, la nevoie, suportarea pe facturi a acestor costuri.
Documentul a fost lansat acum și poate fi văzut mai jos.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENTUL POATE FI VĂZUT AICI, AICI ȘI AICI
″Noi ne așteptăm ca cele 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare să fie suficiente ca resurse de lichiditate pentru finanțarea schemei. Nu ne așteptăm la o introducere pe facturi, într-un orizont de timp rezonabil, ani de zile de acum încolo. Posibilitatea (suportării pe facturile de consum a costurilor schemei – n.r.) cred că este reglementată teoretic, dar nu vă dau un răspuns final până nu verific speța cu ai mei colegi″, a declarat anterior ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări din partea Profit.ro.
Ulterior, un oficial din Ministerul Energiei, direct responsabil cu problematica CfD, a confirmat, pentru Profit.ro, varianta avansată de ministru: actul normativ de reglementare a schemei de sprijin va legifera posibilitatea juridică de a se impune suportarea pe facturi a costurilor, însă se estimează că nu va fi nevoie să se apeleze la această posibilitate și că banii UE din Fondul de Modernizare, în cuantum total de 3 miliarde euro, vor fi suficienți în acest scop.
CITEȘTE ȘI FOTO Acțiunile Gabriel Resources - în cădere amplă înainte de deschiderea bursei de la Toronto. UPDATE Prăbușire cu peste 94%Un prim draft de reglementare, lansat anul trecut, stipula că finanțarea schemei CfD se va realiza din Fondul de Modernizare și dintr-o contribuție CfD care va fi suportată de către consumatori. Potrivit documentului, urma ca această contribuție CfD să fie instituită începând cu 1 ianuarie 2024, însă întregul demers a fost în cele din urmă amânat.
Contribuția CfD era definită acolo ca ″sumă exprimată în lei/MWh, plătită de către consumatorii finali, care se colectează de către furnizorii de energie electrică activi pe piața cu amănuntul de energie electrică din România și virată în fondul de lichiditate CfD, în conformitate cu prezenta hotărâre și cu orice altă hotărâre de Guvern adoptată în acest scop, precum și cu metodologia și reglementările emise de ANRE în acest sens″.
CITEȘTE ȘI MOTORINA România își diminuează importurile cu 14% în februarie, dar și exporturile către Ucraina″Contrapartea CfD (OPCOM – n.r.) notifică ministerul de resort și ANRE, până la data de 1 decembrie a fiecărui an, cu privire la sumele necesare care trebuie colectate prin intermediul contribuției CfD în anul următor și până la data de 1 iunie a anului în curs cu privire la sumele necesare care trebuie colectate prin intermediul contribuției CfD pentru semestrul următor. Valoarea contribuției CfD va include, de asemenea, costurile anuale suportate de contrapartea CfD și de operatorul schemei CfD (Transelectrica – n.r.) pentru îndeplinirea sarcinilor administrative care le revin în temeiul prezentei hotărâri și al oricărui ordin de ministru CfD. ANRE aprobă valoarea contribuției CfD prin ordin, până cel târziu la data de 20 decembrie pentru anul următor și până cel târziu la data de 20 iunie pentru semestrul următor al anului în curs″, scria în proiectul din 2023.
Sursa citată mai menționa că contribuția CfD va fi revizuită în conformitate cu o metodologie ce va fi elaborate de ANRE, în luna iunie a fiecărui an și, în cazul în care se identifică o abatere mai mare de 2% față de valoarea stabilită în luna decembrie a anului precedent, ANRE va emite un ordin cu noua valoare.
CITEȘTE ȘI Grupul de modă Gap a obținut rezultate financiare peste așteptările Wall Street în trimestrul patru, susținute de cererea pentru mărci precum Old NavySchema de sprijin CfD este menită să asigure constanța veniturilor în etapa de exploatare a unui proiect de investiții în producția de energie verde. Astfel, în esență, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare", preț care să-i asigure un anumit nivel minim de rentabilitate. În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar în acest caz investitorul este obligat să returneze diferența.
Contrapartea din cadrul schemei, care va efectua plățile și încasările, va fi operatorul pieței de energie, OPCOM, controlat de Transelectrica.
CITEȘTE ȘI Economia Bulgariei a înregistrat anul trecut o creștere modestăRomânia și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) introducerea unei scheme CfD prin care să finanțeze instalarea a 5.000 MW în eolian și fotovoltaic. Schema CfD va fi instituită vreme de 15 ani, timp în care investorii care vin cu proiecte noi vor avea garanție de preț din partea statului, indiferent de evoluția cotațiilor din piață. Beneficiarii schemei vor fi stabiliți în urma unor runde de licitație, la care fiecare participant își va propune proiectul său de producție și un preț de exercitare, în funcție de calculele proprii de rentabilitate.
Prima licitație, pentru primii 2.000 MW, 1.000 în eolian și 1.000 în fotovoltaic va fi organizată în acest an. Procedura de licitație va fi demarată până la sfârșitul acestei luni, depunerea ofertelor se va face cel mai târziu până la finalul lunii iunie, iar selectarea câștigătorilor și semnarea contractelor ar urma să se facă în cursul lunii august, potrivit calendarului estimat de Ministerul Energiei. A doua licitație, pentru alți 3.000 MW, câte 1.500 pentru eolian și solar, ar urma să fie lansată anul viitor.
CITEȘTE ȘI "Aurul lichid", cel mai furat produs în multe dintre supermarketurile spaniolePrețurile maxime de exercitare la prima licitație vor fi de 91 euro/MWh pentru proiectele fotovoltaice și 93 euro/MWh pentru cele eoliene, a precizat Sebastian Burduja.
″A fost o analiză complicată, îndelung dezbătută de experții BERD și cei cooptați de BERD, noi, la nivelul Ministerului nu am intervenit, nu am avut o altă fundamentare. Sunt însă convins că, în urma licitației, prețul va scădea, nu vă pot spune ce așteptări de preț avem acum, Vom fi extrem de atenți, și noi, și Consiliul Concurenței, și celelalte autorități ale statului să fie o licitație cât mai competitivă, din care să rezulte un preț de referință cât mai mic″, a punctat ministrul Energiei.