Cotația bursieră a acțiunilor companiei americane NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care România ar putea construi o centrală de 462 MW pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, era în scădere abruptă marți, la 20:48 ora României, pierzând peste 34% din valoare, până la 6,60 dolari/acțiune, conform datelor analizate de Profit.ro. UPDATE La închiderea ședinței de tranzacționare de la New York Stock Exchange (NYSE), prețul titlurilor NuScale coborâse cu 34,85%, la 6,58 dolari/acțiune.
Asta după ce, cu o zi înainte, titlurile NuScale înregistraseră un raliu de peste 28%, apreciindu-se la mai mult de 10 dolari/titlu.
Creșterea de luni a venit pe fondul declarațiilor optimiste făcute chiar la Doicești, în cadru festiv, de ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță. În plus, analiștii de la banca de investiții Canaccord Genuity urcaseră ținta de cotație a NuScale de la 4,25 la 8 dolari/acțiune.
Diplomatul SUA a declarat că tehnologia americană este ″sigură″ și că proiectul are susținerea politică și financiară guvernului american, amintind și de angajamentele de finanțare în valoare totală de 4 miliarde de dolari din partea instituțiilor de credit de export ale Statelor Unite EXIM US (3 miliarde dolari) și International Development Finance Corporation (1 miliard dolari), pentru proiectul de la Doicești, anunțate prima dată public în urmă cu aproape un an, în mai 2023.
Burduja și Ghiță au spus că o decizie preliminară de investiție din partea companiei de proiect pentru SMR-urile de la Doicești, RoPower Nuclear SA, deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power&Gas, ar putea fi luată anul viitor.
Marți însă, un raport de analiză pentru investitori al băncii americane Wells Fargo a redus prețul-țintă vizat pentru acțiunile NuScale de la 7,50 dolari la 4,50 dolari și a recomandat, practic, vânzarea titlurilor emitentului. În raport se menționează, drept cauze ale retrogradării, faptul că NuScale nu are deocamdată niciun client ferm pentru tehnologia sa, că SMR-urile sale nu sunt competitive din punct de vedere al costurilor și că firma mai are doar 120 milioane dolari cash, rezervă care ar putea fi epuizată în 9 luni, conform estimărilor băncii.