Creșterea fiscalității pregătită de Guvern va pune în dificultate multe companii din domenii precum IT și imobiliar și le va obliga să aplice măsuri de redresare, punând totodată o presiune suplimentară pe inflație, care va duce la o nouă scădere a puterii de cumpărare și a consumului, mai departe cu alte efecte negative asupra firmelor, a avertizat la Maratonul Fiscalității, organizat de PROFIT NEWS TV, Ciprian Nacu, Head of Restructuring în cadrul CITR.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul CITR
Casa de Insolvență Transilvania (CITR), liderul pieței de insolvență și restructurare din România, are o experiență de peste 22 de ani și peste 1.100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, distribuind anual peste 100 de milioane de euro creditorilor.
Modificări de limitare a deficitului sunt necesare, dar impactul în economie al măsurilor propuse este foarte dificil de anticipat, explică Nacu.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“În draftul ordonanței de urgență privind modificarea codului fiscal vedem că vom asista la o creștere a fiscalității, și asta va duce la dificultăți pentru un număr mare de societăți activând în mediile cele mai afectate – IT, domeniul imobiliar. Ca urmare a acestor măsuri, unele societăți se vor confrunta cu dificultăți și va fi nevoie să apeleze la măsuri de redresare”, a afirmat Nacu.
El a accentuat și ideea presiunii pe inflație, indicator despre care a afirmat că are un „efect pervers asupra economiei” – pe de o parte afectează populația, consumatorii, printr-o scădere a puterii de cumpărare, dar și totodată și companiile, care din cauza reducerii consumului nu vor reuși să își atingă targeturile și se vor confrunta cu dificultăți.
“Lăsând la o parte aspectele care ne îngrijorează pe toți, este și un lucru pozitiv – abrogarea acelui articol din Codul fiscal care reglementează impozitarea tranzacțiilor cu creditele neperformante. (…) Este o trecere către normalitate”, spune Nacu.
CITEȘTE ȘI VIDEO - PROFIT NEWS TV Maratonul Made in Romania - Altex: Vom deschide 10 magazine în partea a doua a anului. Nu cred că vom vedea în acest an o creștere a pieței, nu cel puțin în privința volumelorArticolul invocat de reprezentantul CITR limitează la 30% deductibilitatea vânzărilor de credite neperformante, astfel că practic 70% din pierderea băncilor este impozitată, iar din cauza costurilor suplimentare presupuse băncile au ezitat în ultima perioadă să facă astfel de tranzacții.
Abrogarea articolului respectiv va revigora probabil vânzarea de credite neperformante către recuperatorii de creanțe, specializați în gestionarea acestor portofolii, iar aceștia la rândul lor vor încuraja măsurile de restructurare pentru companiile aflate în dificultate, cu scopul unui grad de recuperare cât mai mare, potrivit sursei citate.
Deși acum nivelul creditelor neperformante este foarte scăzut, undeva sub 3%, și BNR pune presiune pe o reducere către 2,5%, este posibilă o creștere a acestui indicator, ca urmare a măsurilor fiscale pregătite de Guvern și a dificultăților induse companiilor.
CITEȘTE ȘI Profit.ro Piața de Capital.forum – Horia Gustă, președinte Consiliul Director AAF, despre listarea Hidroelectrica: Este un succes necesar pentru piața de capital românească. Investitorii să pregătească baniiNacu a afirmat că, în cazul companiilor din portofoliul CITR, noile măsuri vor impune modificarea planurilor de reorganizare, cu acordul creditorilor.
El recomandă companiilor care se confruntă cu dificultăți să apeleze la cele două proceduri de prevenire a insolvenței transpuse în legislația națională anul trecut, respectiv acordul de restructurare și concordatul preventiv.
“Scopul lor este să evite spectrul negativ al insolvenței și în cele din urmă al falimentului, pentru că de multe ori la noi insolvența este privită ca o condamnare, deși nu trebuie să fie așa, iar noi încurajăm mediul de afaceri să aplice aceste măsuri noi de prevenție care au scopul redresării companiei într-o manieră eficientă, permițâ restructurarea atât financiară cât și operațională”, a mai spus Nacu.
Guvernul a decis o serie nouă de modificări în ceea ce privește măsurile fiscale aflate în lucru, importantă între acestea fiind renunțarea la intenția de a introduce o gamă largă de restricții la încadrarea în regim de microîntreprindere. Potrivit informațiilor Profit.ro, la microîntreprinderi s-a renunțat la toate modificările avute în discuție, cu o singură excepție, majoră, care vizează pragurile și cotele de impozitare. De asemenea, un nou impozit pregătit pe locuințe scumpe, peste 500.000 de euro, a fost diminuat de la 1% la 0,3%, iar la stabilirea valorii de 500.000 de euro se va ține cont de unele aspecte, cum ar fi eventuale credite pe care o persoană le are pentru achiziția respectivului imobil (sau imobile), impozitul urmând să fie aplicat pe diferență.