PROFIT NEWS TV Maratonul Agriculturii – George Scarlat, membru în Comisia pentru Agricultură: Importatorii de cereale din Ucraina și Republica Moldova va trebuie să fie licențiați de o comisie din MADR

PROFIT NEWS TV Maratonul Agriculturii – George Scarlat, membru în Comisia pentru Agricultură: Importatorii de cereale din Ucraina și Republica Moldova va trebuie să fie licențiați de o comisie din MADR
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2023

Guvernul a trebuie să ia măsuri inclusiv prin MADR, ca minister de resort, pentru a limita și a avea un control mai bun atât asupra cantităților, cât și a calităților cerealelor care intră în piața națională, spune, la Maratonul Agriculturii organizat de PROFIT NEWS TV, George Scarlat, membru în Comisia pentru Agricultură, cu referire la prevederile din OUG 84.

„Avem pe masa comisiei această OUG și săptămâna viitoare o vom amenda, pentru că avem câteva amendamente care vin din partea sectorului, astfel încât cerealele care vor intra pe aceste culoare având ca sursă fie Ucraina, fie Republica Moldova, să respecte anumite criterii, în sensul în care acel importator, comerciant de pe teritoriul României, va trebui să fie licențiat de către o comisie din cadrul MADR.

Urmărește-ne și pe Google News

Ei vor putea fi licențiați pentru a face aceste importuri doar dacă sunt direct interesați, dacă au obiect de activitate morărit sau partea de procesare în zootehnie, consum direct în zootehnie, având anumite capacități atât de stocare, cât și de consum, pe care trebuie să le prezinte prin documente acestei comisii”, mai spune acesta.

În ceea ce privește conducerea pe drumurile publice a tractoarelor, George Scarlat afirmă că de la 1 iulie s-a dat în aplicare modificarea OUG 195 care prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere pentru a manevra un tractor pe drumurile publice.

„Am înțeles nevoia și, totodată, riscul. Aici, instituții ale statului, inclusiv MAI, trebuie să se aplece și să înțeleagă că nu este rea voință atunci când un administrator al unei exploatații agricole încredințează sau nu un vehicul, în speță tractor, pentru a circula, a interveni pe drumurile publice. Acesta poate răspunde infracțional, ceea ce înseamnă dosar penal pentru administrarea vehiculului. Asta înseamnă și că poți distruge acea exploatație întrucât nu mai poate obține credite de la bancă”, precizează acesta, adăugând că cea mai scurtă soluție ar fi fost o OUG de prorogare a acestui termen astfel încât să mai existe o perioadă de tranziție.

PROFIT NEWS TV Maratonul Agriculturii – Cristina Cionga, APPR: Am venit cu sugestii de flexibilizare a condițiilor ce trebuie îndeplinite de fermieri pentru a accesa bani europeni, iar Comisia a acceptat parțial CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Agriculturii – Cristina Cionga, APPR: Am venit cu sugestii de flexibilizare a condițiilor ce trebuie îndeplinite de fermieri pentru a accesa bani europeni, iar Comisia a acceptat parțial

„Astfel, am inițiat un proiect de lege pentru prorogarea termenului cu aplicabilitate de la 1 iulie 2024 și în această perioadă să înțeleagă fermierii că e necesar să obțină o categorie de permis pentru a putea circula pe drumurile publice. Să speram că vom reuși să trecem prin cele două camere această modificare astfel încât să nu mai creăm o greutate în plus fermierilor noștri”, completează el.

Despre legea cărnii, modificată recent, George Scarlat precizează că este o lege foarte importantă atât pentru industria alimentara, cât și pentru consumator, în vederea informării acestuia.

„Nu de puține ori a fost clar demonstrat faptul că sub această sintagmă de „produs românesc” a existat o practică comercială neloială prin faptul că am înșelat oarecum consumatorul având produse de carne provenite și din alte piețe. Și atunci, legea vine foarte clar să clarifice acest aspect, prin faptul că obligă procesatorul sau comerciantul în a folosi această sintagmă de „produs românesc” din carne doar la acele produse care conțin materii prime 100% din fermele din România”, mai spune acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
george scarlat
comisia pentru agricultură
madr
legea cărnii