Grupul german ebm-papst, care deține la Oradea două fabrici de motoare și ventilatoare electrice, a programat noi investiții în același oraș, pentru o altă unitate de producție, un centru de cercetare – dezvoltare și un centru IT, a anunțat, la Maratonul Afacerilor Germane în România, organizat de PROFIT NEWS TV, Delia Ungur, directorul general al ebm-papst Automotive & Drives Romania.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, ebm papst și Leoni Wiring Systems
Până în prezent, ebm-papst a investit 19 milioane de euro în Oradea, unde are 450 de angajați și produce din 2018 motoare și ventilatoare electrice pentru centre logistice, industria medicală, centre de date sau diverse bunuri de consum, raportând afaceri anuale de aproape 60 de milioane de euro.
“Noi lucrăm pentru enorm de multe industrii, avem la nivel de grup 20.000 de produse. (...) Ne vom orienta resursele spre o divizie pe care vrem să o creștem foarte mult – cea a sistemelor de ventilație - , ceea ce va avea un impact direct și asupra business-ului nostru din Oradea. (...) Vom crește, vom avea practic o fabrică nouă, vom face angajări”, a afirmat Delia Ungur.
Ea a precizat că în ceea ce privește multinaționalele România este doar una dintre opțiunile luate sau nu în calcul pentru derularea unor investiții viitoare, decizia ținând cont de încrederea în echipa locală și de mediul de afaceri de pe piața respectivă.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ O a doua firmă de instalare de panouri solare respinsă la Programul Casa Verde Fotovoltaice a dat în judecată AFM“Dezvoltarea noastră, până acum, a fost un rezultat al încrederii acționarilor noștri în noi. Am avut tot timpul rezultate bune: Da, putem să investim acolo, putem să creștem. Dar nu depinde numai de noi. Vom crește cât de mult ni se va permite să creștem. Trebuie să se înțeleagă foarte bine că noi cu toții (companiile multinaționale, n.r.) suntem într-o competiție internă pentru investiții. Nu trebuie neapărat ca ebm-papst să crească în România – poate are o bază în Ungaria, Cehia sau Polonia. Decizia de a crește undeva e luată în funcție de încrederea în echipa locală dar și de mediul de afaceri în acea țara în care funcționează”, spune Delia Ungur.
Potrivit managerului, amplele modificări fiscale anunțate de Guvern nu vor stopa planurile ebm-papst programate pentru România, dar vor impacta dimensiunea noii investiții.
“În niciun business serios planurile nu se schimbă de azi pe mâine în funcție de o decizie luată undeva care o să vedem cât timp va fi în vigoare. Nu se pune problema să stopăm investiția. Dar se pune problema cât de mare să o facem, cât de repede să o creștem, cu siguranță”, detaliază Ungur, cu referire la creșterea fiscalității.
Ea spune că cel puțin până de curând România era văzută în regiune ca o zonă de stabilitate pentru investiții și putea beneficia de șansa de a deveni “destinația tuturor investițiilor”.
Grupul german ebm-papst este un business de familie lansat în urmă cu 60 de ani, are la nivel mondial 27 de fabrici și 15.000 de angajați, raportând anul trecut o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de euro.