Olanda a închis cel mai mare zăcământ de gaze din Europa

Olanda a închis cel mai mare zăcământ de gaze din Europa
scris 3 oct 2023

Guvernul olandez a sistat extracția de gaze din zăcămintele din provincia Groningen, transmite Deutsche Welle. Extracția a început acolo în urmă cu 60 de ani. Statul a câștigat o grămadă de bani, dar regiunea a fost serios păgubită.

Zăcămintele subterane de gaze din provincia Groningen, aflată în nordul Olandei, sunt cele mai mari din Europa. Începând din anii 1960 a început acolo extracția și producția totală a fost de aproximativ 2300 de miliarde de metri cubi de gaze. Potrivit estimărilor, în zăcăminte se mai află 450 de miliarde de metri cubi, dar statul a decis să sisteze extracția, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Primele imagini oficiale cu Renault Kardian, versiunea sofisticată a lui Sandero CITEȘTE ȘI FOTO Primele imagini oficiale cu Renault Kardian, versiunea sofisticată a lui Sandero

Aceasta fiindcă s-a dovedit că exploatarea zăcămintelor a provocat cutremure. Până acum au fost numărate aproximativ 1600 de mișcări telurice, în urma cărora zeci de mii de clădiri au fost grav avariate. Cei aproximativ 100.000 de oameni afectați au ajuns la mânie și disperare fiindcă după ani de zile încă nu fuseseră despăgubiți.

O comisie parlamentară de anchetă a ajuns primăvara trecută la o concluzie foarte gravă: statul olandez și concernele energetice Shell și ExxonMobil au neglijat sistematic, vreme de decenii, siguranța cetățenilor. În plus, cetățenii păgubiți s-au trezit într-o capcană compusă din opreliști birocratice și disfuncționalități ale aparatului administrativ.

Guvernul și concernele energetice au recunoscut că s-au comis greșeli. În aprilie, executivul a aprobat pentru regiunile afectate despăgubiri în valoare de 22 de miliarde de euro. Numai statul olandez a încasat până acum 360 de miliarde de euro din vânzarea gazelor. Shell și ExxonMobil au încasat aproximativ 66 de miliarde de euro.

Inițial sistarea extracției fusese prevăzută pentru anul 2022. Dar în contextul crizei energetice mondiale, apărute în urma războiului rus de agresiune în Ucraina, guvernul a anunțat toamna trecută că vor mai fi extrași 2,8 miliarde de metri cubi, aceasta fiind cantitatea minimă necesară pentru funcționarea industriei și infrastructurii.

De duminică extracția a încetat oficial la zăcământul Groningen. Dar o parte din instalațiile de extracție vor mai fi menținute deschise un an, pentru eventualitatea unei „ierni aspre”, urmând a fi „închise pe durată” în octombrie 2024. Cu toate acestea, experții avertizează că seismele ar putea continua în regiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
olanda