Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde. Participă miniștri și marii jucători din domeniu

Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde. Participă miniștri și marii jucători din domeniu
scris 21 mar 2023

Profit News TV îi va aduce împreună, în Maratonul Economia Verde, programat pentru 28 martie, pe cei mai importanți jucători din industriile care au făcut pași mari în trecerea la economia verde și care au adoptat sustenabilitatea ca strategie majoră a companiei pe care o reprezintă.

Vor participa atât miniștrii Economiei și Mediului, cât și oficiali din Ministerul Energiei și marii jucători din domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News

Maratonul va fi organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare.

Prin această dezbatere ne propunem să-i ajutăm pe telespectatorii Profit News TV și pe cititorii Profit.ro, individuali sau societăți comerciale, să înteleagă necesitatea trecerii la economia verde, dar și
oportunitățile și opțiunile pe care le au la dispoziție în procesul de trecere la o economie prietenoasă cu planeta, mediul și viața însăși.

• Economia sustenabilă și tranziția către economia verde a devenit un aspect de interes pentru toate entitățile care fac parte din sistemul economic: Guvernul, companiile de stat sau private, ONG-urile, agenții de protecție a consumatorilor discută subiectul sustenabilității și / sau au dezvoltat programe complexe de tranziție către economia sustenabilă.

Context conferință

Economia verde a devenit o temă de interes mondial, european și național. Aproape toate industriile și sectoarele economice și-au creat strategii de trecere către economia verde:

Sectorul Imobiliar - Creșterea prețurilor la energie i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari să se orienteze către investiții în sisteme de energie alternativă, precum panourile fotovoltaice, care sunt montate pe mall-uri și birouri.
• Se implementează soluții energetice inovatoare cu scopul îmbunătățirii parametrilor de sustenabilitate ai dezvoltărilor rezidențiale. Investiții în dezvoltarea și operarea unor sistem de încălzire și răcire folosind pompe de căldură.
• România ocupă locul 3 în topul țărilor din Europa Centrală și de Est, după primii 10 ani de implementare a practicilor de dezvoltare sustenabilă în regiune. Peste 300 de proiecte imobiliare au fost certificate conform metodologiilor internaționale în intervalul 2010- 2020 în România. Pe primul loc se află Polonia (1.232 certificate), urmată de Cehia (422). România (locul 3) este urmată de Ungaria
(232 certificări) și Slovaciei (124). Tendința de implementare a standardelor internaționale de dezvoltare durabilă va escalada în contextul Green Deal, deoarece dezvoltarea sustenabilă devine prioritate în strategiile companiilor imobiliare, pentru a atinge obiectivele impuse de Comisia Europeană.

Sectorul energetic

Războiul din Ucraina și criză energetică ce i-a urmat, pe fondul sancțiunilor reciproce UE-Rusia ce au afectat importurile de combustibili fosili ale Europei, nu au făcut decât să intensifice nevoia de urgentare a decarbonării sectorului energetic al României și al întregii Uniuni Europene, fapt de altfel reflectat de deciziile luate la nivel comunitar. 
• România are deschise multiple ′′fronturi′′ de finanțare europeană pentru energie verde, de la Fondul de Modernizare și PNRR până la ultima variantă a RepowerEU. Cum facem să accesăm mai eficient acești bani?

Sectorul bancar

• oferă obligațiuni verzi sau credite verzi.
• De asemenea există perspective pentru reglementare în domeniul expunerilor CO2 

Sectorul reciclării

Industria reciclării este într-o creștere apreciabilă în economia românească. De altfel, industria reciclării este esențială pentru atingerea obiectivelor de mediu și tot mai multe companii cu capital autohton sau străîn sunt prezente în România.

Agricultură

Sectorul agricol se află sub impactul puternic al “Pactului verde”. Fie că vorbim de sectorul vegetal sau de zootehnie, noile norme ale strategiilor europene “Farm to Fork” și “Green Deal” schimbă regulile din sectorul agro-alimentar.

Sectorul auto

Tranziția industriei auto la propulsia electrică și perspectiva intrării în vigoare a restricțiilor pentru motoarele termice în 2035 este o provocare de actualitate pentru România, care pleacă dintr-o poziție complet defavorizată (veniturile mici ale populației), într-un proces din care nu poate ieși voluntar.

• Achiziția de mașini electrice are o mulțime de obstacole, care țin de prețul ridicat și de lipsa de infrastructură de încărcare, iar industria locală are nevoie de ajutor pentru a produce mașini electrice accesibile, inclusiv baterii. Pe de altă parte, parcul auto este submotorizat, este extrem de poluant, iar scoaterea mașinilor vechi din circulație este dificilă.

Teme de dezbatere

Sectorul Imobiliar

1. Costurile implicate de implementarea soluțiilor de energie alternativă și disponibilitatea în piață a acestor sisteme. Cine suportă costurile și cum se transferă ele către chiriașii mallurilor sau clădirilor de birouri?
2. Economiile reale oferite de proiectele rezidențiale care se folosesc de pompele de căldură pentru încălzirea și răcirea locuințelor.
3. Noile clădiri respectă o serie de criterii stricte de eficiență energetică. În paralel, statul gestionează imobile vechi și ineficiente. Oportunitea renovării și reducerii costurilor prin PNRR.

Energie verde

1. Modificarea legislației urbanismului și construcțiilor în vederea reducerii poverii birocratice a proiectelor de energie regenerabilă, pentru urgentarea implementării acestora;
2. Parcuri fotovoltaice pe terenuri agricole, probleme juridice;
3. Investiții în întărirea rețelelor de transport și distribuție de energie, pentru a putea integra o producție mai mare de energie regenerabilă;
4. Cum valorificăm potențialul eolian offshore al României

Sectorul financiar

• Implicarea sectorului financiar în tranziția către economia verde: credite verzi, obligațiuni verzi

Sectorul reciclării
- linii de finanțare destinate dezvoltării economiei circulare și industriei de profil;
- implicarea autorităților locale în dezvoltarea economiei circulare;-
- cum schimbăm drumul deșeurilor de groapă de gunoi către sectorul de reciclare.

Agricultură

- îngrășăminte și pesticide: până unde sunt “medicamente” pentru plante, de unde încep să devină “otravă”;
- falsa dilemă “carne sau greieri”;
- soluții tehnologice și economice. Cum poate găși sectorul agricol echilibrul între eficiență și un mediu mai curat.

Auto

• Măsuri de întinerire a parcului auto, suplimentar față de Programul Rabla, creșterea ratei de motorizare a populației, posibilități de eliminare din trafic a mașinilor foarte poluante, mai vechi de 20 de ani, non-euro sau euro 1;
• Stimularea achiziției și utilizării de mașini electrice prin extinderea rapidă a rețelelor de stații de încărcare publice, cele la sedii de magazine, companii, prin propuneri de subvenționare sau scutiri fiscale. Posibilă stimulare financiară (o componentă Rabla) pentru achiziția de mașini electrice second-hand.
• Proiecte de impozitare bazate pe nivelul de poluare al vehiculelor, o temă veche rămasă doar o teorie, pe care alte țări o folosesc pentru a încuraja achiziția de mașini nepoluante. Posibilă resursă financiară pentru Programul Rabla;
• Intrarea României în planurile de investiții ale marilor companii din zona de producție a bateriilor electrice pentru autovehicule, posibilă temă pentru guvern, în atragerea de investitori pe acest segment, care are un potențial de dezvoltare uriaș.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
maraton