Multe dintre creditele care ajung să aibă probleme au fost contractate aproape de gradul maxim de îndatorare, spune Adina Călin, director de servicii bancare la CEC Bank, la Maratonul de Educație Financiară, organizat de Profit.ro TV.
Evenimentul a fost transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News
Maratonul a fost organizat cu sprijinul Banca Transilvania, CEC Bank, Garanti BBVA, Salt Bank, UNSAR, XTB
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Românii care vor să ia credite pe termen lung ar trebui să se pregătească prin economisiri suficiente și diversificate.
Cei care vor să ia un credit ar trebui să știe în primul rând să se îndatoreze cumpătat, să ia doar sumele de care au nevoie, spune Adina Călin.
„Chiar și în zona de creditare este nevoie de cumpătare. Dacă nu avem nevoie de suma maximă la care ne încadrăm, nu este nevoie să luăm suma maximă la care ne încadrăm. Chiar zilele trecute analizăm niște credite care au care se apropie de neplată și exact ăsta a fost unul dintre motivele principale, că au toți au contractat - sau marea majoritate din eșantionul analizat - suma maximă pe care puteau să o ia, deși e foarte probabil că nu ar fi avut nevoie de aceasta”, explică Adina Călin.
Banca Națională a României a introdus, începând cu 2019, un grad maxim de îndatorare de 40% pentru creditele în lei și de 20% pentru cele în valută. Există unele excepții, precum un grad mai mare pentru prima locuință achiziționată cu credit ipotecare. De asemenea, pentru 15% din portofoliu, băncile pot stabili ele gradul maxim de îndatorare.
„Când mergi către sume maximale, evident că și presiunea lunară pentru fiecare dintre noi este una mult mai mare. Întotdeauna am spus că atunci când mergi și când îți iei o casă este bine - nu ne trezim peste noapte că vrem să ne luăm o casă - este bine să avem niște economii, să avem un avans pus deoparte, să avem banii de mobilă, pentru că nu este suficient doar să ne luăm casa”, spune directoarea de servicii bancare a CEC.
Românii cu credite au simțit pe pielea lor impactul ratelor mari în ultimii ani, mai ales în 2022-2023, când ratele aproape s-au dublat pentru creditele în lei, ca urmare a creșterii abrupte a dobânzilor, pe fondul inflației ridicate.
„Și atunci este foarte important să ne gândim dinainte când vrem să facem anumite investiții, să le pregătim, să venim și noi cu un capital, astfel încât pe perioade lungi de timp, cum sunt creditele ipotecare, 20-30 de ani, să nu punem presiune pe noi cu niște rate foarte mari, pentru că da, astăzi avem un anumit venit, avem un anume confort, dar după cum vedem dinamica pieței este una cât se poate de rapidă, cu tot felul de evenimente, și trebuie să fim pregătiți. În 30 de ani, cu siguranță se va întâmpla măcar una două crize în economie și atunci noi trebuie să fim pregătiți să plătim rata aia mare și când se întâmplă lucrurile astea, nu doar în momentele foarte bune”, spune Adina Călin.
Ea recomandă ca veniturile mai mari să nu fie urmate imediat de o creștere a calității vieții, ci de o perioadă de doi ani de păstrare a acesteia la același nivel, timp în care surplusul să fie economisit, eventual folosit la investiții financiare, cum sunt obligațiunile pe piața de capital, pensii private, asigurări care cu componentă de investiție.
Rata de economisire a scăzut însă în ultimii an, spune Adina Călin, și o greșeală este că oamenii cheltuie banii primiți în plus imediat. „Dacă înainte ne permiteam două concedii, acum facem trei”.
Românii au învățat însă, explică Adina Călin, să-și reducă cheltuielile cu creditele prin rambursări anticipate și refinanțări din piață la dobânzi fixe, lucru ce a majorat fluxul de împrumuturi noi ipotecare în ultimii doi ani, chiar dacă acest lucru nu s-a reflectat și în creșterea soldurilor la bănci.