Producătorul ceh de medicamente generice Zentiva își anunță oficial intenția de delistare a subsidiarei de la Bursa de Valori București, la un preț de 4,5134 lei/acțiune.
Profit.ro a anunțat recent că grupul ceh Zentiva a finalizat operațiunea de cumpărare publică de acțiuni la filiala din România, pentru pachetul de 4% din acțiuni care îi lipsește pentru a deține integral participația, îndeplinind condițiile de delistare de la bursă.
Prețul de cumpărare a fost de 4,1 lei/acțiune, operațiunea fiind derulată în intervalul 25 septembrie - 8 octombrie.
Profit.ro a mai anunțat că Fondul american de investiții Advent ia în considerare vânzarea producătorului ceh de medicamente generice Zentiva, cu operațiuni și în România, într-o tranzacție care ar putea evalua fosta unitate Sanofi la aproximativ 5 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari).
Advent lucrează deja cu Goldman Sachs și PJT Partners pentru a explora opțiunile afacerii pe care a achiziționat-o în 2018, conform Bloomberg. Deliberările sunt în stadii incipiente, iar Advent ar putea decide să păstreze activele.
CITEȘTE ȘI Super Micro, necunoscută în primăvară și devenită vedetă pe Wall Street după o explozie a valorii acțiunilor, are o cădere abruptă, cu suspiciuni de fraudăReprezentanții Advent și Goldman Sachs au refuzat să comenteze, în timp ce un reprezentant al PJT Partners nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
În 2018, Advent a achiziționat afacerea de la Sanofi pentru 1,9 miliarde de euro.
Un medicament generic este un tip de medicament care reprezintă echivalentul farmaceutic al produsului farmaceutic original.
CITEȘTE ȘI Serviciul datoriei pentru Lăptăria cu Caimac ține compania pe pierdere la S1. Conducerea reclamă seceta și anunță ratarea bugetului pe anul în cursZentiva România (SCD) a realizat în primul semestru o cifră de afaceri 551,26 milioane lei, cu 22,34% mai mare decât cea de 450,60 milioane lei din exercițiul financiar precedent. În același interval de raportare, cheltuielile cu materiile prime s-au diminuat cu 0,50%, la 223,19 milioane lei, de la 234,37 milioane lei, iar cheltuielile cu beneficiile angajaților sau urcat cu 25,84%, la 99,34 milioane lei, de la 78,94 milioane lei.
În aceste condiții, profitul net a fost de 143,02 milioane lei, cu 97,68% mai mare decât cel de 72,35 milioane lei din primele 6 luni din 2023. La T1, rezultatul total global era deja de 99,34 milioane lei și pe întreg anul trecut, câștigul net a fost de 190,43 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Profitul net al Premier Energy a scăzut cu 60%, din cauza creșterii costurilor cu echilibrarea, a noii forme a supraimpozitării și a reducerii prețurilor la energie. Folosește și conceptul de ″profit net normalizat″La data de 30 iunie, activele totale erau de 1,64 miliarde lei, în creștere cu 9,33% față de cele de 1,50 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut. În aceeași perioadă, datoriile totale s-au micșorat cu 0,28%, la 307,37 milioane lei, de la 308,24 milioane lei, ceea mai mare parte a acestora, în echivalent 210,86 milioane lei, fiind datoriile comerciale fenomen obișnuit în piața farma în contextul rulării stocurilor.
Zentiva România este controlată în proporție de 95,95% de Zentiva Group din Cehia, în urma unei oferte publice de preluare realizată în contextul achiziției companiei-mamă de către americanii de la Advent.