Tranzacție record pe piața gazelor. Romgaz a vândut într-o singură zi un volum egal cu o treime din cel comercializat de companie pe întreg trimestrul II

Tranzacție record pe piața gazelor. Romgaz a vândut într-o singură zi un volum egal cu o treime din cel comercializat de companie pe întreg trimestrul II
scris 5 aug 2020

Romgaz, companie deținută majoritar de statul român care recent a pierdut statutul de cel mai mare producător autohton în favoarea OMV Petrom, a vândut o cantitate record de gaze, 2,88 TWh, cu livrare în a doua jumătate a acestui an. Cantitatea tranzacționată într-o singură zi este egală cu o treime din cea vândută de companie pe întreg trimestrul al doilea.

Prețul mediu obținut a fost de 48,9 lei/MWh, cu 19,1 lei sub prețul reglementat prin controversata OUG 114/2018 la care producătorii erau obligați să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului populației și al CET-urilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta este cea de-a doua tranzacție ca mărime efectuată în acest an pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), un volum superior fiind înregistrat doar pe 26 martie, când 3,84 TWh cu livrare în sezonul rece (noiembrie 2020-martie 2021) au fost tranzacționați la un preț de 73,9 lei/MWh.

CONFIRMARE OMV Petrom va prelua o participație mai mare în proiectul Han Asparuh din Bulgaria. Prețul rămâne același: 27 milioane euro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom va prelua o participație mai mare în proiectul Han Asparuh din Bulgaria. Prețul rămâne același: 27 milioane euro

Tot marți, Romgaz a vândut 360 GWh cu livrare în trimestrul întâi al anului viitor la un preț mediu de 60,06 lei/MWh.

Prețurile sunt cu cel puțin 20 lei/MWh sub cele cuprinse în ofertele liberalizate transmise de duopolul Engie-E.On consumatorilor casnici.

Cantitățile ridicate scoase la vânzare de Romgaz ar putea fi rezultatul faptului că producătorii sunt obligați prin legislație să oferteze 40% din producție pe piețele centralizate.

Totuși, Romgaz are și un motiv comercial de a fi mai agresivă pe piață, ca urmare a faptului că în atât anul trecut, cât și în prima parte a acestui an, a pierdut teren în fața principalului său concurent, OMV Petrom.

Așa cum a relatat Profit.ro, Romgaz a pierdut poziția de cel mai mare producător intern de gaze în favoarea OMV Petrom, reducându-și producția în trimestrul al doilea cu aproximativ 30%.

În perioada aprilie-iunie OMV Petrom a produs cu 176 milioane metri cubi mai mult gaz decât principalul său concurent.

OMV Petrom a atacat în justiție obligația impusă de ANRE de a scoate la vânzare pe burse gaze cu preț de pornire plafonat CITEȘTE ȘI OMV Petrom a atacat în justiție obligația impusă de ANRE de a scoate la vânzare pe burse gaze cu preț de pornire plafonat

În primul trimestru al anului, Romgaz a extras peste 1,36 miliarde metri cubi de gaz, în timp ce OMV Petrom 1,1 miliarde mc de gaz. Anul trecut, Romgaz a produs 5,27 miliarde mc, în timp ce OMV Petrom, 4,42 miliarde mc de gaz.

Potrivit unui raport al Romgaz, compania a produs în trimestrul al doilea 883,4 milioane metri cubi gaz metan brut, cu 30,4% sub nivelul din perioada similară a anului trecut, de 1,27 miliarde metri cubi.

Comparativ, OMV Petrom a raportat o scădere de doar 4% (apropiată de declinul natural al producției) a gazului produs, ajungând la 1,06 miliarde metri cubi.

Și în ceea ce privește vânzările către terți, OMV Petrom a performat mai bine.

Romgaz a raportat o scădere cu 35,1% a vânzărilor comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, până la 756 milioane metri cubi (aproximativ 8 TWh).

OMV Petrom, în schimb, a raportat o majorare cu 29% a vânzărilor de gaze către terți, până la 11,77 TWh, “susținute de achiziții substanțiale de la terți”.

Întrebat de Profit.ro cât la sută din achizițiile de la terți sunt din import și cât provin de pe piața internă, șeful diviziei de Downstream Gas, Frank Neel, a precizat nu poate ști cifra exactă, o parte din achizițiile de pe piața internă putând proveni din import.

“E foarte greu sa spun ce e de import și ce e producție internă. Putem cumpăra de la o terță parte pe piața internă, însă gazul poate fi de import. Ar fi greu de defalcat”, a afrimat Neel.

Potrivit unui raport al Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în luna aprilie, OMV Petrom era lider al pieței concurențiale, cu o cotă de 29,18%, urmată de Romgaz, cu o cotă de 19,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
brm
omv
petrom
gaze
vanzare