Îmbătrânirea populației în Europa generează îngrijorări în rândul guvernelor cu privire la perspectivele economice, însă pentru unii investitori înseamnă oportunități de afaceri, transmite Bloomberg.
Un exemplu este firma franceză Funecap Idf SAS, care a cheltuit aproximativ un miliard de euro pentru a cumpăra peste 300 de crematorii și case funerare în principal în Europa, regiune unde se află 17 dintre primele 20 de țări cu cele mai ridicate rate de mortalitate, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Firma franceză, susținută de fondurile de investiții Charterhouse Capital Partners LLP și Latour Capital, profită de pe urma costurilor mari cu cimitirele, de nevoia de mobilitate și tendințele de secularizare religioasă, care au crescut nevoia de servicii de incinerare ca o alternativă la înmormântările tradiționale.
Unul din cinci europeni are în prezent 65 de ani. În 2050, procentul se va apropia de 30%. Și, spre deosebire de America de Nord, care se confruntă cu un fenomen demografic similar, Europa are spațiu limitat pentru a-i înmormânta pe toți cei care eventual vor deceda.
"Industria funerară înseamnă mult mai mult decât săpatul de gropi. Este un domeniu important de infrastructură", spune fondatorul și directorul general de la Funecap, Thierry Gisserot. Potrivit acestuia, piața serviciilor de incinerare din Europa înregistrează o creștere organică de 5% până la 7% pe an. Cererea de servicii de incinerare a crescut în special în țările cu populație catolică, unde regulile au fost relaxate în ultimele decenii.
În 2022, Funecap a preluat compania olandeză Facultatieve Technologies Ltd, lider mondial în echipamente pentru crematorii, și recent a încheiat un parteneriat cu firma Rhein-Taunus-Krematorium GmbH, cea mai mare companie de profil din Germania.
Piața de pompe funebre și crematorii este mult mai fragmentată în Europa decât în alte state dezvoltate, în special în Germania, susține fondatorul Mymoria GmbH, Bjorn Wolff. Compania sa, care oferă servicii funerare, a preluat în ultimii ani mai mulți antreprenori de pompe funebre și are intenția să continue să facă asta.
CITEȘTE ȘI UBS pregătește noi tăieri de posturi după preluarea Credit Suisse"Proprietarii firmelor de pompe funebre ies la pensie și copiii lor nu mai vor să continue afacerea", spune Bjorn Wolff. Grație preluărilor, Mymoria poate să combine anumite operațiuni precum cele administrative și astfel să își îmbunătățească costurile.
În paralel, fluxul de numerar în acest sector este unul predictibil, având în vedere că oamenii vor continua să moară. Numărul deceselor este așteptat să crească în următorii ani pe fondul îmbătrânirii generației baby boomers, ceea ce va însemna venituri mai mari pentru companii precum Funecap și Mymoria.
CITEȘTE ȘI Producător de nisip pentru pisici care și-a dublat cotația acțiunilor pe bursă. Unde au oamenii mai multe animale de companie decât copiiCu toate acestea, directorul general de la Rhein-Taunus-Krematorium GmbH, Judith Könsgen atrage atenția că "unii investitori au impresia că crematoriile sunt o tiparniță de bani", ceea ce este complet fals. "Trebuie să faci investiții mari în echipamente și să ai grijă de mentenanță, dar dacă știi ce faci poți înregistra randamente adecvate", spune Konsgen.