Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă așteptare

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă așteptare
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2024

Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliații NATO a ajuns în Ucraina, într-o mișcare mult așteptată care ar putea spori capacitatea țării devastate de război de a respinge atacurile rusești, scrie Bloomberg.

Termenul-limită pentru transferul avioanelor de luptă fabricate în SUA era sfârșitul acestei luni și a fost respectat, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, care au vorbit cu Bloomberg sub rezerva anonimatului. Numărul avioanelor este mic, au precizat acestea, fără a oferi o cifră, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Automobilele electrice chineze Made in Europe, o nouă amenințare CITEȘTE ȘI Automobilele electrice chineze Made in Europe, o nouă amenințare
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Nu este clar dacă piloții ucraineni, care s-au antrenat cu aliații lor occidentali în ultimele luni, vor putea utiliza imediat avioanele de luptă sau procesul va dura mai mult, au mai spus sursele Bloomberg.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării din Ucraina, Diana Davitian, a refuzat să comenteze.

A fost nevoie de mai mult de un an pentru a ajunge aici. Președintele Joe Biden a renunțat la opoziția sa față de trimiterea avioanelor F-16 în Ucraina în mai 2023, după rugămințile repetate ale președintelui Volodimir Zelenski și ale aliaților NATO de a permite transferul lor.

Acest lucru a venit în paralel cu o dezbatere intensă cu privire la faptul dacă avioanele F-16 vor oferi Ucrainei vreun avantaj decisiv pe câmpul de luptă. Unii pun la îndoială acest lucru.

Livrarea avioanelor a fost îngreunată de întârzieri, de probleme legate de piesele de schimb și de o barieră lingvistică între piloții ucraineni și instructorii lor străini. De asemenea, planificatorii sunt îngrijorați de faptul că țara nu are suficiente piste, iar cele pe care le are sunt vulnerabile la atacurile rusești.

Până în prezent, piloții ucraineni s-au antrenat pe F-16 în străinătate, inclusiv în SUA. Între timp, câmpul de luptă s-a schimbat, ambele părți bazându-se din ce în ce mai mult pe drone ieftine, iar Rusia consolidându-și apărarea aeriană.

Chiar dacă este mic la început, transferul de avioane ar trebui, în timp, să ajute Kievul să-și construiască capacitatea de a afecta superioritatea aeriană a Rusiei, care a permis Kremlinului să decimeze infrastructura energetică a țării, ducând la pene de curent continue.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
f-16