Creșterea producției de petrol de șist la niveluri record a ajutat SUA să detroneze Arabia Saudită din vârful clasamentului mondial al exportatorilor de petrol în iunie, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), care estimează că performanța s-ar putea repeta.
“Explozia producției de petrol de șist a permis SUA să se apropie de Arabia Saudită și să o depășească, pentru scurt timp, în topul mondial al exportatorilor de petrol (…) în iunie, după ce exporturile au urcat la peste 3 milioane de barili pe zi”, arată IEA într-un raport citat de Bloomberg și Reuters.
În total, exporturile de țiței și produse petroliere din SUA au atins aproape 9 miliarde de barili pe zi în luna iunie. Livrările ar putea crește în continuare, în condițiile în care companiile americane dezvoltă infrastructură pentru transportul producției din câmpurile de șist din Texas și New Mexico.
CITEȘTE ȘI Surpriză: Măcinat de probleme financiare, Complexul Energetic Oltenia își pune problema să cumpere distribuția de energie din regiune de la CEZ. Perspectivele sistemului energetic - anunțate la Profit Energy.forumTotodată, cererea din partea consumatorilor este susținută de scăderea prețurilor cu circa 20% comparativ cu anul trecut, precum și de eforturile OPEC și a aliaților săi în vederea reducerea producției comune.
Arabia Saudită a revenit pe primul loc în topul exportatorilor în iulie și august, pe fondul întreruperilor de producție cauzate de uraganele care au lovit orașele de coastă din SUA și al disputelor comerciale, care au afectat livrările de petrol de șist în anumite piețe.
Disputa la vârful clasamentului exportatorilor ar putea rămâne una strânsă în următoarele luni. În timp ce Arabia Saudită continuă să reducă producția, în încercarea de a determina creșterea prețurilor, IEA estimează că exporturile din SUA ar putea crește cu 33% față de volumele atinse în iunie, până la 4 milioane de barili pe zi.
IEA și-a menținut estimările privind cererea globală de petrol la 1,1 milioane de barili pe zi în acest an și la 1,3 milioane de barili pe zi anul viitor. Prognozele ar putea fi revizuite dacă tensiunile comerciale dintre SUA și China escaladează.