Mandatul actualului CEO și președinte al Comitetului Executiv al OMV, Rainer Seele, a fost extins pe încă 2 ani, până pe 30 iunie 2022, cu drept de prelungire pe încă un an. Decizia a fost luată miercuri, de Consiliul de supraveghere al OMV, care a motivat-o cu rezultatele excepționale înregistrate de companie din 2015, din momentul numirii lui Seele la conducerea OMV: o dublare a rezultatelor operaționale ajustate și o majorare cu 40% a producției.
Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu.
De la instalarea lui Seele la conducerea companiei austriece, treptat, Petrom și-a pierdut statutul de perlă a coroanei grupului OMV, ponderea producției de hidrocarburi a companiei românești scăzând de la peste 56% din totalul grupului, în primul trimestru al anului 2016, la 32% în primul trimestru al acestui an. Deja, producția de gaz din Rusia a OMV este mai mare cu 20% decât cea din România, iar în 2020 va începe și exploatarea zăcământului gigant siberian Urengoi.
Tot miercuri, mandatul de membru responsabil cu upstream și cel de vicepreședinte al Comitetului Executiv al OMV deținut de Johann Pleininger, recent numit și membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, a fost extins cu încă trei ani, până la 31 august 2023, cu o opțiune de prelungire cu încă doi ani, sub rezerva consimțământului ambelor părți, ca și în cazul lui Seele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„OMV a realizat o performanță excepțională în ultimii ani, rezultat al noii direcții strategice adoptate de Comitetul executiv, care dublată de o reducere susținută a costurilor a condus la obținerea unor venituri record. Din 2015, rezultatele operaționale s-au dublat, iar volumul producției a crescut cu 40%”, a declarat președintele Consiliului de Supraveghere al OMV, Wolfgang C. Berndt.
În mandatul lui Seele, evoluția companiei mamă, OMV, a fost total diferită de cea a OMV Petrom. În timp ce producția totală de hidrocarburi a grupului austriac s-a majorat de la 312 mii de barili echivalent petrol (bep) pe zi, în primul trimestru al anului 2016, la 474 mii bep/zi, în perioada similară a acestui an, producția OMV Petrom a scăzut de la 175 mii bep/zi la 153 mii bep/zi.
Cu alte cuvinte, în ultimii trei ani, în principal ca urmare a extinderii OMV în Rusia și scăderii naturale a producției din România, trendul autohton a fost unul opus celui general al grupului: producția grupului s-a majorat cu 52%, cea a Petrom a scăzut cu 12,5%. Drept urmare, ponderea producției Petrom în producția totală a grupului s-a înjumătățit.
Cum zăcămintele onshore operate de OMV Petrom în România sunt unele mature, tendința de scădere a producției de hidrocarburi din ultimii ani a companiei are toate șansele să continue.
Anul trecut, producția de hidrocarburi a OMV Petrom s-a diminuat cu 5%, ca urmare în special a reducerii producției de gaze (-7%). Scăderea producției din primul trimestru al acestui an este și mai accentuată, de -8%.
În numai doi ani, poziția Petrom de perlă a coroanei în cadrul Grupului OMV a fost compromisă atât de politica guvernului român de subvenționare a consumului și descurajare a producției, cât și de cea a conducerii OMV de a investi masiv în Rusia.
Achiziționarea în 2017 a 24,99% din zăcământul Yuzhno Russkoy, operat de Gazprom, a ridicat deja producția de gaz din Rusia, peste cea din România. Producția OMV din Rusia a depășit nivelul de 100 mii bep/zi, în timp ce pe primul trimestru, în România, OMV Petrom a produs doar 82 bep/zi.
În 2020 este estimată și începerea producției în celălalt proiect în care OMV deține tot 24,99%, Achimov IV și V (din zăcământul gigant Urengoi, operat tot de Gazprom), ceea ce va ridica semnificativ ponderea producției de hidrocarburi din Rusia în totalul producției grupului, urmând a o eclipsa pe cea a OMV Petrom.