SpaceX vrea să atragă aproximativ 1 miliard de dolari de la investitori privați, finanțare care i-ar ridica evaluarea la peste 44 miliarde de dolari.
Compania fondată de antreprenorul miliardar Elon Musk, care a finalizat cu succes lansarea primului său zbor spațial cu echipaj uman, într-o misiune pentru NASA, poartă discuții în vederea atragerii fondurilor la un preț de 270 dolari pe acțiune, potrivit Bloomberg, care citează persoane la curent cu negocierile.
Operațiunea nu este preconizată să fie încheiată mai devreme de câteva luni, iar termenii finanțării s-ar putea modifica între timp, au precizat sursele menționate.
CITEȘTE ȘI O companie românească lansează în premieră un satelit experimental și vrea să creeze o rețea pentru a furniza servicii securizate de informații. În proiect ar putea să intre și SpaceX a lui Elon MuskLa prețul de 270 dolari/acțiune, SpaceX este evaluată la 44 miliarde de dolari, fără a lua în calcul aportul adus de potențiala nouă investiție.
Reprezentanții SpaceX au refuzat să comenteze informațiile.
În martie, compania a strâns 500 milioane de dolari de la investitori la o evaluare post-operațiune de 36 miliarde de dolari, sau 220 dolari/acțiune, potrivit CNBC. În urma finanțării, SpaceX a urcat pe locul patru în topul “unicornilor”, egalând procesatorul american de plăți Stripe.
Cel mai valoros unicorn al lumii - sau companie privată evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari -, compania chineză Ant Financial, își pregătește în prezent listarea la bursă, țintind o evaluare de peste 200 miliarde de dolari.
SpaceX a atras până acum investiții totale de circa 3,5 miliarde de dolari, conform unui raport publicat de Morgan Stanley în această lună. Banca americană estimează că SpaceX și-ar putea ridica evaluarea până la 175 miliarde de dolari, inclusiv în contextul extinderii operațiunilor pe piața serviciilor de internet prin satelit.
Lista investitorilor SpaceX include, printre alții, firma de venture capital Founders Fund, înființată de Peter Thiel, cofondatorul Pay-Pal și Palantir Technologies, Google, Fidelity, Baillie Gifford și Valor Equity Partners.
În mai, SpaceX a devenit prima companie privată care a trimis oameni în spațiu. Capsula Crew Dragon a companiei, avându-i la bord pe astronauții NASA Doug Hurley și Bob Benhken, a fost lansată spre Spația Stațială Internațională (ISS) cu ajutorul unei rachete reutilizabile Falcon 9.
Succesul primei misiuni spațiale cu o navă comercială vine în sprijinul planurilor lui Musk pentru construcția unei baze permanente pe Lună și colonizarea planetei Marte. Șeful SpaceX testează în acest scop un nou sistem de transport spațial, denumit Super Heavy Starship, gândit să înlocuiască actuala flotă de rachete a companiei.