Scăderea vânzărilor de articole de lux îi face pe unii producători elvețieni de ceasuri să ceară ajutorul statului

Scăderea vânzărilor de articole de lux îi face pe unii producători elvețieni de ceasuri să ceară ajutorul statului
scris 4 sep 2024

Unii producători elvețieni de ceasuri se îndreaptă spre guvern pentru sprijin financiar, în ideea de a putea depăși o perioadă de scădere a vânzărilor de articole de lux, transmite Bloomberg.

Girard-Perregaux și Ulysse Nardin au devenit primele mărci care au confirmat că au accesat un program de stat pentru a păstra locurile de muncă și a evita restructurările. Sowind Group, care deține cei doi producători de ceasuri, a decis să pună aproximativ 50 de muncitori, sau 15% din personalul său de 320 de angajați, în așa-numitul program redus de muncă, potrivit președintelui director general de la Sowind Group, Patrick Pruniaux, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Umbrărescu a adus sute de muncitori și utilaje pe Autostrada Ford pentru muncă non-stop. Când vor fi gata lucrările la un tronson CITEȘTE ȘI VIDEO Umbrărescu a adus sute de muncitori și utilaje pe Autostrada Ford pentru muncă non-stop. Când vor fi gata lucrările la un tronson

„Deocamdată, este vorba de o mică criză pe piața ceasurilor, ușor deconectată de economie”, a spus Pruniaux cu ocazia salonului Geneva Watch Days, care a avut loc săptămâna trecută. „Anul acesta este unul cu provocări”, a adăugat Pruniaux.

Decizia Sowind Group vine după ce și o serie de furnizori pentru producătorii de ceasuri au optat pentru sprijinul guvernamental, pentru a putea face față încetinirii comenzilor.

Conform programului care permite flexibilizarea regimului de muncă, statul elvețian plătește până la 80% din salariul muncitorilor pe măsură ce companiile elimină o parte din schimburi și reduc programul de lucru, în conformitate cu diminuarea cererii pentru produsele lor. Măsura este destinată să evite concedierile permanente în industriile manufacturiere, cum este cea de orologerie.

Aproximativ 40 de companii din cantonul elvețian Jura, un hub pentru producătorii de componente pentru ceasuri, au depus cereri pentru a fi incluse în programul guvernamental care permite reducerea timpului de lucru în timpul verii, a dezvăluit președintele Camerei de comerț și industrie din cantonul Jura, Pierre-Alain Berret. Este vorba de o creștere semnificativă față de situația de la începutul anului, când doar cinci firme au depus cereri pentru a fi incluse în programul guvernamental.

Producătorii elvețieni de ceasuri suferă de pe urma unei scăderi semnificative a cererii, în special pe piața din China, după un boom fără precedent după pandemie, când consumatorii s-au grăbit să cumpere ceasuri scumpe. După trei ani la rând de exporturi record, în primele șapte luni ale acestui an exporturile angro de ceasuri au scăzut cu 2,4%, ca valoare, pe măsură ce consumatorii s-au abținut să facă cheltuieli pentru ceasuri scumpe.

FOTO Grecii aduc noi TBM-uri, după Varvara și Eleni, pentru a săpa al doilea cel mai lung tunel feroviar din România. \ CITEȘTE ȘI FOTO Grecii aduc noi TBM-uri, după Varvara și Eleni, pentru a săpa al doilea cel mai lung tunel feroviar din România. "Este o capodoperă inginerească."

Scăderea a afectat mai ales cererea pentru mărcile de ceasuri ușor mai accesibile, în timp ce mărci precum Rolex și Patek Philippe au rezistat mai bine. Însă criza a afectat și grupurile Richemont, care deține mărcile Vacheron Constantin și IWC, precum și proprietarul Omega, grupul Swatch Group AG, care au înregistrat o prăbușire a vânzărilor în China.

Patrick Pruniaux este de părere că există puține semne de îmbunătățire a economiei chineze, ceea ce înseamnă că industria de orologerie ar putea să se bucure doar de o revenire parțială în 2025. Cel mai probabil, vânzările grupului Sowind vor stagna sau chiar vor scădea ușor în 2024, a spus Pruniaux. Asta după o creștere de aproape 10% anul trecut și o dublare a vânzărilor în 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
ceas
elvetia
ajutor