Rusia își extinde flota din umbră cu primul transfer de gaze lichefiate de pe o navă pe alta

Rusia își extinde flota din umbră cu primul transfer de gaze lichefiate de pe o navă pe alta
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2024

O navă specializată în transportul gazelor naturale, care este vizată de sancțiunile americane, pare să își transfere încărcătura rusească pe o altă navă în Marea Mediterană, o dovadă a măsurilor la care Moscova trebuie să recurgă pentru a evita sancțiunile americane, transmite Bloomberg.

Imaginile de pe satelit, arată că nava Pioneer, care vineri a fost sancționată de autoritățile americane, este în prezent ancorată lângă o altă navă la o distanță de aproximativ 30 de kilometri nord-est de portul egiptean Port Said. Ăsta este un semnal că cele două nave efectuează operațiuni de tip transfer al încărcăturii de pe o navă pe alta, o operațiune rară pentru gazele naturale lichefiate. Nava care preia încărcătura rusească este New Energy, un vas care nu este vizat de sancțiuni, potrivit TankerTrackers.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Românii pot primi de acum un nou document în format digital. Mai trebuie însă să facă un drum la ghișeu CITEȘTE ȘI Românii pot primi de acum un nou document în format digital. Mai trebuie însă să facă un drum la ghișeu
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Încărcătura care este transferată este prima livrare de gaze naturale lichefiată de la Arctic LNG 2, cea mai nouă facilitate de export de gaze naturale a Rusiei, care a fost sancționată de SUA anul trecut. Ca răspuns la sancțiunile americane, Moscova își pune la punct o flotă din umbră de nave specializate în transportul de gaze lichefiate, la fel cum a făcut cu tancurile folosite pentru transportul țițeiului și altor produse rafinate, scrie Agerpres.

La finele săptămânii trecute, SUA au majorat miza prin impunerea de restricții pentru șapte transportatori de gaze lichefiate care au legătură cu Rusia, inclusiv Pioneer și Ocean Speedstar Solutions, firma cu sediul în India care gestionează nava.

La rândul său, nava New Energy este administrată de firma Plio Energy Cargo Shipping începând din luna iunie și anterior era bănuită că face parte din flota din umbră din cauza opacității cu privire la proprietarul său. Firma Plio Energy cu sediul din India a fost înființată în data de 20 iunie, potrivit datelor furnizate de autoritățile din India.

După ce transferul gazelor lichefiate de pe o navă pe alta se va termina, vasul New Energy ar putea trece prin Canalul Suez spre Asia, unde ar pute găsi cumpărători dispuși să cumpere gaze rusești. Bloomberg precizează că este o practică obișnuită pentru navele care transportă energie și care este vizată de sancțiuni să își ascundă locația prin oprirea sau manipularea sistemului automatic de identificare.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gaze lichefiate