Croația începe și ea să limiteze închirierea apartamentelor în scop turistic

Croația începe și ea să limiteze închirierea apartamentelor în scop turistic
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2024

Croația vrea să rezolve criza spațiilor de locuit prin limitarea închirierii de apartamente private în cruciala industrie a turismului, în ideea de a pune la dispoziția familiilor spații de locuit mai accesibile, transmite Bloomberg.

Turismul este responsabil pentru aproximativ 20% din economia Croației, iar taxele mici pe proprietăți și moșteniri încurajează oamenii să investească în proprietăți, care pot fi închiriate. Însă, acest lucru a dus la o lipsă de apartamente la vânzare, ceea ce a alimentat o creștere a prețurilor, atât la achiziții, cât și la închirieri, astfel că vicepremierul și ministru al Construcțiilor, Branko Bacic, apreciază că aproximativ un milion de apartamente, sau 40% din fondul total de locuințe, sunt utilizate în scopuri comerciale, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Băncile din Rusia, afectate de scăderea lichidităților în yuani CITEȘTE ȘI Băncile din Rusia, afectate de scăderea lichidităților în yuani
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

O propunere guvernamentală vizează închirierea pe termen scurt a apartamentelor de bloc și stipulează că 80% dintre locatarii din clădire trebuie să își dea acordul pentru o astfel de activitate. Măsura, care ar urma să afecteze în principal destinațiile turistice, precum Dubrovnik, Split și capitala Zagreb, limitează de asemenea numărul de chiriași din apartamentele închiriate.

„Obiectivul este ca aceste apartamente să revină la scopul lor original. Aceste apartamente ar trebui să fie pe piață, să crească oferta și să devină mai accesibile pentru tinerele familii și cetățenii noștri, pentru achiziție și închiriere”, a spus Bacic.

Croația, cu o populație de 3,9 milioane de locuitori, are aproximativ 100.000 de chiriași înregistrați, iar numărul acestora a crescut în ultimii ani.

CEO-ul Eli Lilly spune că deficitul de medicamente pentru slăbire ale companiei va înceta ”foarte curând” CITEȘTE ȘI CEO-ul Eli Lilly spune că deficitul de medicamente pentru slăbire ale companiei va înceta ”foarte curând”

Inițiativa Executivului de la Zagreb, care are nevoie de aprobarea Parlamentului, copiază măsurile adoptate de alte centre turistice, precum Barcelona, care, la începutul anului, au anunțat că vor interzice toate închirierile pe termen scurt, pentru a combate turismul de masă și a face spațiile de locuit mai accesibile pentru cetățeni.

Țara vecină, Slovenia, urmează aceeași traiectorie, lucrând la o lege care ar limita închirierea apartamentelor pe termen scurt prin intermediul platformelor, până la maxim 30 de zile pe an. Noua lege nu a fost propusă în mod oficial de Guvernul sloven, înainte de a fi trimisă în parlament.

viewscnt
Afla mai multe despre
croatia
case