Recoltele europene de fructe și legume, afectate de vremea haotică

Recoltele europene de fructe și legume, afectate de vremea haotică
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2024

Via lui Cornelius Donnhoff din regiunea Nahe (Germania), renumită în rândul pasionaților de riesling, ar fi trebuit să fie plină de struguri în acest moment al anului, însă în prezent butucii de vie sunt aproape goi după înghețul din aprilie, iar Donnhoff nu este sigur câți struguri va culege, transmite Bloomberg.

Situația este una frecventă în rândul marilor producători de fructe și legume din Europa. Primăvara neobișnuită de umedă din acest an și condițiile haotice din timpul verii i-a făcut pe fermierii din Polonia și până în Marea Britanie să își facă griji cu privire la mărimea și calitatea recoltelor lor, în timp ce sudul continentului se luptă din nou cu o secetă severă, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Victorie istorică pentru Departamentul de Justiție SUA - Google pierde un proces privind poziția dominantă a motorului de căutare CITEȘTE ȘI Victorie istorică pentru Departamentul de Justiție SUA - Google pierde un proces privind poziția dominantă a motorului de căutare

Recolta de mere a Uniunii Europene urmează să se contracte cu o zecime, o lipsă de căpșuni duce prețurile în sus în unele regiuni și Italia are probleme în a recolta suficiente măsline pentru a produce uleiul de care are nevoie. Aceste evenimente sunt o nouă dovadă a provocărilor ridicate de fenomenele meteo extreme, cu ramificații care este posibil să dureze mai mulți ani.

„Nu știm încă care sunt efectele vremii, de exemplu ploile abundente, asupra rădăcinilor arborilor fructiferi. Asta ar putea afecta recoltele din următorii ani”, spune Lambert van Horen, analist la Rabobank.

Acord pregătit pentru apariția unuia dintre cei mai mari comercianți de produse agricole din lume. Efecte în România CITEȘTE ȘI Acord pregătit pentru apariția unuia dintre cei mai mari comercianți de produse agricole din lume. Efecte în România

Polonia, cel mai mare producător de mere de pe continent, ar putea suferi o diminuare a producției totală cu 30% în acest an, comparativ cu cea de anul trecut, potrivit Uniunii producătorilor polonezi de fructe. Vreme blândă de la începutul anului a dus la înmugurirea mai rapidă decât de obicei a arborilor, însă muguri au fost afectați de înghețul din luna aprilie, astfel că mulți nu vor da roade.

Comisia Europeană a propus mobilizarea a 62 de milioane de euro de la rezerva blocului comunitar pentru a ajuta Polonia, Cehia și Austria, care au suferit de pe urma condițiilor meteo nefavorabile.

Înghețul din primăvară a afectat și Germania, agravând alte probleme precum diminuarea terenurilor arabile. Recolta de căpșuni din 2024 este preconizată să fie cu aproximativ un sfert mai mică față de cea de anul trecut, iar prețurile pentru consumatori au crescut cu 4% în primele șase luni. De asemenea, faimoasele culturi de sparanghel din Germania au fost și ele lovite.

Profitul Ryanair cade puternic, acțiunile se prăbușesc. Compania anticipează bilete mai ieftine CITEȘTE ȘI Profitul Ryanair cade puternic, acțiunile se prăbușesc. Compania anticipează bilete mai ieftine

Unii viticultori și cultivatori de fructe și-au pierdut întreaga recoltă, astfel că nu mai au ce să vândă retailerilor. Chiar dacă fermierii germani nu au fost incluși în pachetul inițial de sprijin al Comisiei Europene, ei sunt avuți acum în vedere.

„Viile nu pot face față unui îngheț de acest fel. Pe unele pante am pierdut 100% din struguri”, spune Cornelius Donnhoff.

Însă nu doar înghețul provoacă probleme fermierilor europeni. Regiunea Puglia, din călcâiul cizmei italiene, s-a confruntat cu o secetă severă și temperaturi de până la 43 de grade Celsius, astfel că fructele și legumele au avut de suferit. Producția de ulei de măsline, principalul produs al regiunii, este așteptată să se reducă cu peste 50%.

Turiștii vor avea în acest an o contribuție record de 800 de miliarde euro la economia Europei CITEȘTE ȘI Turiștii vor avea în acest an o contribuție record de 800 de miliarde euro la economia Europei

Producția de grâu utilizat la fabricarea de pâine și paste s-a redus și ea la jumătate din cauza secetei prelungite. În condițiile în care temperaturile peste medie ar urma să persiste și în săptămânile următoare, situația ar putea să se agraveze pentru fermierii din principalele zone agricole ale Italiei.

Spania a suferit și ea de pe urma secetei în ultimii ani astfel că în presa locală au apărut estimări conform cărora producția de mango se va prăbuși în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
fructe
legume