Recolta de porumb a UE va atinge al treilea cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Recolta de porumb a UE va atinge al treilea cel mai redus nivel din ultimul deceniu
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 15:42

Producția de porumb a Uniunii Europene în sezonul 2024-2025 va fi a treia cea mai mică din ultimul deceniu, din cauza deteriorării randamentelor la hectar în estul Europei, susțin analiștii firmei de consultanță Strategie Grains, transmite Bloomberg.

Aproximativ 58 de milioane de tone de porumb vor fi produse în Europa în sezonul 2024-25, prognozează Strategie Grains. În condițiile în care campania de recoltare este în derulare, "prognozele de producție s-au deteriorat dramatic în Europa Centrală și, încă odată, în România și Bulgaria", se arată într-un raport al Strategie Grains.

Urmărește-ne și pe Google News
Uniunea Europeană ar putea reduce taxele vamale suplimentare propuse pentru mașinile Tesla produse în China CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană ar putea reduce taxele vamale suplimentare propuse pentru mașinile Tesla produse în China
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Temperaturile ridicate înregistrate de-a lungul verii au afectat culturile agricole din Europa de Est într-un moment crucial al creșterii plantelor. Toate organismele de prognoză și-au revizuit estimările de producție iar cele anunțate de Strategie Grains sunt printre cele mai reduse, scrie Agerpres.

Strategie Grains prognozează, de asemenea, o creștere a importurilor de porumb ale blocului comunitar. Europa "va trebui să facă față simultan unei oferte foarte limitate din Ucraina și, în consecință, va fi mai dependentă de porumbul din Brazilia și Canada", se precizează în raportul menționat.

Pe ansamblu, producția totală de cereale a Europei este așteptată să scadă după ce toate culturile agricole au avut de suferit de pe urma condițiilor meteo nefavorabile în acest sezon. La grâu moale, o recoltă semnificativ mai mică este confirmată pentru UE "precum și o scădere semnificativă de la un an la altul în cazul Rusiei și, într-o mai mică măsură, în Ucraina".

Cele mai recente date ale Comisiei Europene, publicate marți, arată că în perioada 1 iulie - 8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone. De asemenea, atât la orz cât și la porumb, România a fost cel mai mare exportator din UE, în condițiile în care a exportat 824.640 de tone de orz și 104.169 de tone de porumb în primele două luni ale sezonului agricol care a început la 1 iulie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
ue