Ratingul Israelului a fost retrogradat de S&P, din cauza probabilității sporite a intensificării conflictului

Ratingul Israelului a fost retrogradat de S&P, din cauza probabilității sporite a intensificării conflictului
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:14

Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, marți, ratingul Israelului, de la "A plus" până la "A", din cauza "probabilității sporite" a intensificării conflictului cu Hezbollah, în contextul escaladării riscurilor geopolitice în Orientul Mijlociu, transmite Bloomberg.

Perspectiva atribuită ratingului rămâne negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă. Este a doua oară în acest an când S&P înrăutățește ratingul de credit al Israelului.

Urmărește-ne și pe Google News
Începe Fidelis de toamnă. Românii interesați pot subscrie până în 11 octombrie CITEȘTE ȘI Începe Fidelis de toamnă. Românii interesați pot subscrie până în 11 octombrie
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

"Vedem o probabilitate sporită ca actualul conflict al Israelului cu Hezbollah, ținând cont de recenta escaladare a luptelor, să devină mai intens și mai îndelungat, ceea ce reprezintă un risc de securitate pentru Israel", susțin analiștii S&P.

Yali Rothenberg, contabil general la Ministerul de Finanțe din Israel, a declarat că decizia "vine ca răspuns la continuarea războiului" și a subliniat că "economia Israelului este diversificată, având capacitatea dovedită de a se redresa în urma crizelor", arată Agerpres.

"Balanța de plăți a Israelului rămâne solidă și țara continuă să înregistreze un excedent semnificativ de cont curent, alături de rezerve externe importante, care reprezintă o protecție de securitate pentru economia Israelului", a adăugat oficialul.

Vineri, agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat ratingul suveran al Israelului, pe fondul temerilor privind un conflict generalizat în Orientul Mijlociu.

FOTO SUV-ul Leapmotor C10, lansat în România cu prețuri mult mai mari decât în Franța și Italia CITEȘTE ȘI FOTO SUV-ul Leapmotor C10, lansat în România cu prețuri mult mai mari decât în Franța și Italia

Iranul a început să lanseze rachete asupra Israelului, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că Iranul "a comis o greșeală gravă" atacând țara sa și că "va plăti prețul pentru asta", Israelul fiind hotărât "să-i tragă la răspundere pe inamicii săi".

Conflictele s-au dovedit a fi costisitoare pentru Israel, cheltuielile guvernamentale sunt în creștere iar deficitul bugetar s-a adâncit.

Oficialii din Israel estimează că până la finalul anului viitor costurile se vor ridica la aproximativ 66 miliarde de dolari, peste 12% din PIB.

S&P a înrăutățit prognozele privind creșterea economiei Israelului, la 0% în 2024 și 2,2% în 2025, și se așteaptă la adâncirea deficitului bugetar, în urma majorării cheltuielilor de apărare.

viewscnt
Afla mai multe despre
israel
s&p