România nu a generat un interes ridicat din partea investitorilor niponi cu obligațiunile Samurai (în yeni) verzi pe care le-a lansat sîmbătă, aceasta fiind prima revenire după anii '90 a statului român pe piața financiară japoneză. Astfel, Ministerul Finanțelor a renunțat la una dintre cele șase emisiuni de obligațiuni, cea pe 15 ani, potrivit Bloomberg, și ar putea renunța ulterior și la alte emisiuni dintre cele cinci rămase, pe 3 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani și 20 de ani.
Statul a fost nevoit să extindă intervalul indicativ de dobândă pentru cele cinci emisiuni rămase și să revizuiască apoi nivelul indicativ către limita superioară a acestui interval.
Emisiunile de obligațiuni Samurai verzi au ca obiectiv principal revenirea pe piața niponă și stabilirea premiselor pentru viitoare împrumuturi, suma vizată la acest moment fiind una mai mică. Nivelul redus al împrumuturilor planificate ar putea, de asemenea, să aibă un impact asupra cererii din partea unor investitori mari. Obligațiunile sunt din categoria celor verzi, ceea ce înseamnă că investitorii ar putea oferi dobânzi mai bune, dar fondurile oobținute sunt condiționate de finanțarea unor cheltuieli cu impact pozitiv asupra mediului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suma pe care România ar putea să o atragă ar fi în jurul a câteva sute de milioane de dolari (100-300 milioane dolari), în funcție de condițiile pieței. Suma este una mică raportat la emisiunile de miliarde de euro sau dolari înregistrate la ieșirile obișnuite pe extern ale statului român.
Numărul mare de emisiuni de obligațiuni deschise acum este determinat de planul României de a reveni pe piața niponă și de a avea aceste emisiuni pentru a putea accesa mai ușor pe viitor împrumuturi de la investitorii japonezi (prin eventuala redeschidere a emisiunilor existente).
Subscrierile s-ar putea închide pe 2 octombrie (2 octombrie fiind data pentru Europa. 3 octombrie pentru Japonia), urmând ca termenii împrumutului să fie deciși pe 4 octombrie. Aranjorii emisiunii sunt DAIWA, Mizuho, Nomura, SMBNIK.
CITEȘTE ȘI Adrian Țuțuianu, despre propunerile pentru conducerea BNR: Rămânerea lui Mugur Isărescu și a lui Florin Georgescu în conducerea BNR e utillă. Roberta Anastase este excepție... e cam departeNecesarul brut de finanțare a fost majorat de la 181 miliarde lei la 217 miliarde lei
Profit.ro a scris, la începutul lunii septembrie, că Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi în acest an. Finanțele au motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea prefinanțării parțiale a necesarului pentru 2025.
În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde lei. La 217 miliarde lei, planul de împrumuturi pentru 2024 stabilește un nou record.