BCE devine mai încrezătoare în privința evoluției inflației

BCE devine mai încrezătoare în privința evoluției inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 08:00

Banca Centrală Europeană devine mai optimistă că va putea ține inflația sub control și va reflecta asupra acestei idei la reuniunea de politică monetară din octombrie, a afirmat președintele BCE, Christine Lagarde, în Parlamentul European, transmite Bloomberg.

"Inflația ar putea crește temporar în trimestrul patru din 2024, după ce precedentele scăderi ale prețurilor la energie au dus la reducerea ratei anuale a inflației, dar cele mai recente evoluții consolidează încrederea noastră că inflația va reveni la ținta BCE de 2% în timp util. Vom ține cont de aceste evoluții la următoarea noastră reuniune de politică monetară, în 17 octombrie", a declarat Christine Lagarde.

Urmărește-ne și pe Google News
Fosta fabrică Ford, preluată de One United, va avea un concept de food market unic pe piața din România CITEȘTE ȘI Fosta fabrică Ford, preluată de One United, va avea un concept de food market unic pe piața din România
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Oficialul a avertizat că economia se confruntă cu dificultăți, iar cel mai recent sondaj publicat de S&P Global arată că activitatea economică în zona euro s-a contractat luna aceasta semnificativ și neașteptat, pe fondul declinului sectorului serviciilor, în timp ce s-a accelerat scăderea în industrie, scrie Agerpres.

Tendința de reducere a inflației se menține în cele 20 de state membre ale zonei euro, iar analiștii se așteaptă ca datele publicate vineri în Franța și Spania să arate o creștere a prețurilor sub ținta BCE, de 2%. Luni, datele publicate de autoritățile din Italia și Germania au arătat o încetinire a inflației în septembrie. Investitorii se așteaptă ca la ședința monetară din octombrie Banca Centrală Europeană să anunțe a treia reducere a dobânzilor.

"În continuare, nivelul redus al unor indicatori sugerează că redresarea economiei se confruntă cu dificultăți. Ne așteptăm în timp la o consolidare a redresării, deoarece majorarea salariilor va permite gospodăriilor să consume mai mult", a declarat Lagarde.

PPC, care a cumpărat Enel România, intră pe nișa plăților electronice CITEȘTE ȘI PPC, care a cumpărat Enel România, intră pe nișa plăților electronice

În 12 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis o nouă reducere a dobânzii de bază cu 25 puncte de bază, pe măsură ce inflația încetinește, iar creșterea economică pierde din elan, dar nu a oferit niciun fel de indicii cu privire la următorii pași.

"Consiliul guvernatorilor a decis să scadă cu 25 de puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit...În consecință, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,50%. Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,65% și, respectiv, 3,90%. Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2024", se arată în comunicatul publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

În condițiile în care o nouă reducere a costului creditului era așteptată de majoritatea observatorilor, atenția investitorilor s-a îndreptat spre ce va urma, însă BCE nu a oferit niciun fel de indicii, repetând că deciziile sale vor fi luate de la o reuniune la alta.

"Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date și de la o ședință la alta pentru a determina nivelul de restrictivitate și durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Consiliul guvernatorilor nu își asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor", se precizează în comunicatul BCE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
inflatie