Rata inflației în Turcia a explodat

Rata inflației în Turcia a explodat
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2024

Rata anuală a inflației în Turcia a accelerat mai mult decât se estima luna trecută, dar analiștii se așteaptă la o atenuare în următoarele luni, în urma majorării dobânzilor, transmit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Conform datelor publicate luni de Institutul de Statistică (TurkStat), inflația a accelerat la 75,45% în mai, după ce în aprilie se înregistrase un nivel de 69,80%. În ritm lunar, rata inflației a fost de 3,37% luna trecută, de la 3,18% în aprilie. Ambele date depășesc estimările analiștilor, scrie Agerpres.

VIDEO&FOTO Umbrărescu avansează la un nou tronson de pe Autostrada Moldovei CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Umbrărescu avansează la un nou tronson de pe Autostrada Moldovei

Autoritățile se așteaptă ca la finalul anului rata anuală a inflației în Turcia să se situeze la 38%, ceea ce ar reprezenta al șaselea cel mai rapid ritm de creștere din lume, conform FMI.

O disciplină fiscală mai mare și continuarea înăspririi politicii monetare ar trebui să ducă la creșterea dobânzii bondurilor guvernamentale, după ce se va realiza "o îmbunătățire a așteptărilor inflaționiste", a apreciat Tufan Comert, director în cadrul BBVA la Londra.

Avansul inflației din mai vine pe fondul creșterii prețurilor în domeniul educației, a costurilor cu locuințele și la restaurante, conform TurkStat.

Ministrul de Finanțe, Mehmet Simsek, a dat asigurări că "cea mai dificilă perioadă s-a încheiat" și de luna aceasta se va înregistra o atenuare. El a scris într-o postare pe platforma X: "Perioada de tranziție în lupa contra inflației s-a încheiat, intrăm într-un proces de dezinflație".

Analiștii se așteaptă și la o încetinire a creșterii PIB-ului Turciei în următoarele luni, pe fondul înăspririi politicii monetare și al inflației ridicate, care afectează activitatea economică.

Pentru acest an, analiștii estimează un avans de 3,15% al economiei turce, în timp ce Guvernul se așteaptă la o expansiune de 4%. Anul trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 4,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
turcia