RAPORT: 7% din firmele europene se confruntă cu presiuni de restructurare

RAPORT: 7% din firmele europene se confruntă cu presiuni de restructurare
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2024

Una din 15 companii europene se confruntă anul acesta cu presiuni semnificative de restructurare, fiind afectate de costurile mai ridicate de finanțare și de reducerea cererii din partea consumatorilor, în special în Germania, Austria și țările nordice, se arată într-un raport publicat de Boston Consulting Group (BGC), transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Aproximativ o treime dintre afacerile din Germania și Austria se confruntă cu ceea ce BCG numește "presiuni de transformare" sau semne timpurii de slăbire a performanței și a stabilității financiare, care necesită o îmbunătățire a strategiei. La nivelul Europei, procentul firmelor care se confruntă cu "presiuni de transformare" este de 21%, o creștere de la 14% în 2023, scrie Agerpres.

Retailerul german Metro promovează un român într-o poziție de conducere a întregii afaceri din Europa de Est CITEȘTE ȘI Retailerul german Metro promovează un român într-o poziție de conducere a întregii afaceri din Europa de Est

Raportul se bazează pe datele financiare și interviurile realizate în rândul a peste 2.000 de companii publice din Europa, precizează BGC.

Parțial, presiunile din Germania și Austria vin de la "structura sectoarelor". Printre cauze se află expunerea ridicată la China și Rusia, dar și expunerea ridicată la industriile mari consumatoare de energie. Cele două țări sunt afectate în special de "criza consumului", în urma reducerii semnificative a cererii la diverse categorii de articole", a apreciat Jochen Schonfelder, partener la BCG în Koln.

Sectorul imobiliar, telecomunicațiile, firmele de tehnologie și media, precum și vânzările cu amănuntul, sunt supuse celor mai severe presiuni în Europa. Aproximativ 68% dintre companiile imobiliare sunt sub presiune, de la aproximativ 26% în 2023, conform BCG.

Totuși, chiar și cu aceste presiuni, sunt mai puține procese de restructurare a datoriilor decât s-a anticipat, susține Schonfelder. Acesta a adăugat: "În multe situații în care este nevoie de refinanțare, companiile și creditorii încearcă să ajungă la un compromis pentru a face lucrurile să funcționeze".

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
restructurare