Rata inflației din Turcia a încetinit, ajungând la cel mai redus nivel din 2022

Rata inflației din Turcia a încetinit, ajungând la cel mai redus nivel din 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2024

Rata anuală a inflației în Turcia a înregistrat în iulie cel mai sever declin din ultimii aproape doi ani, o încetinire atribuită în mare măsură efectelor de bază, pe care oficialii le-ar putea ignora, deoarece se concentrează mai mult pe riscurile imediate la adresa prețurilor, transmite Bloomberg.

Conform datelor publicate luni de Institutul de Statistică (TurkStat), inflația s-a redus la 61,78% luna trecută, de la 71,6% în iunie și 75,45% în mai. Analiștii se așteptau la un nivel de 62% în iulie, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

În ritm lunar, rata inflației a fost de 3,23% luna trecută, de la 1,64% în iunie și peste previziunile analiștilor. Majorarea vine în urma unor creșteri ale costurilor cu apa și electricitatea.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
TikTok retrage definitiv programul său de recompense \'\'Lite\'\' din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI TikTok retrage definitiv programul său de recompense ''Lite'' din Uniunea Europeană

Luna trecută, guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Fatih Karahan, declara pentru Bloomberg că, deși se așteaptă la o inflație mai ridicată în urma creșterii acestor costuri, ele nu vor distorsiona perspectiva generală.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a atenuat în iulie la 60,2% de la 71,4% în iunie.

„Impactul modificării prețurilor la energie asupra așteptărilor inflaționiste va fi de scurtă durată. Din septembrie, așteptările inflaționiste vor continua să se ajusteze descrescător, reflectând înăsprirea politicii privind veniturile și continuarea încetinirii cererii interne”, au apreciat economiștii de la Goldman Sachs Group Inc.

În contextul turbulențelor de pe piețele financiare mondiale, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA, lira turcească s-a depreciat cu 0,4% față de dolar, în timp ce indicele BIST 100 al Bursei de la Istanbul a scăzut cu 7%.

Oficialii Băncii Centrale a Turciei se așteaptă ca rata anuală a inflației să scadă până la finalul anului la 38%.

Totuși, mulți economiști estimează ca la finalul anului rata anuală a inflației în Turcia să depășească ținta Băncii Centrale a Turciei, de 38%. Evoluția inflației va determina și momentul reducerii dobânzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie