Fermierii greci spun că virusul mortal care le-a atacat caprele și oile (pesta micilor rumegătoare- PPR) nu afectează deocamdată semnificativ producția de brânză feta, dar sacrificarea a mii de animale ar putea scumpi celebrul sortiment de brânză.
Ministrul grec al Dezvoltării Rurale și Alimentației, Kostas Tsiaras, spune că totul depinde de gradul de răspândire a bolii și de câte animale vor mai trebui ucise, scrie Hotnews.ro.
Este prima dată când virusul apare în Grecia și credem că a fost importat din România în efectivele destinate sacrificării, spun autoritățile elene.
Detectată pentru prima dată la 11 iulie în Tesalia, centrul Greciei, extrem de contagioasa pestă s-a răspândit rapid și a afectat mai multe ferme, ducând la reacții imediate ale autorităților.
Boala reprezintă o amenințare semnificativă pentru industria zootehnică din Grecia și pentru producția de brânză feta, o piatră de temelie a economiei sale. Aproximativ 40% din brânza moale a Greciei este derivată din laptele de oaie și capră produs în Tesalia, care a mai suferit și de pe urma inundațiilor devastatoare anul trecut.
Numărul de ferme în care virusul a fost confirmat se apropie de 40 în toată țara, după detectarea cazurilor în Rodopi, nordul Greciei. La finalul săptămânii trecute mai multe ferme din Ilia s-au dovedit pozitive și ele, iar numărul animalelor care au fost ucise a depășit 13.500, potrivit publicației Kathimerini.
„Înăsprirea măsurilor de securitate în toată țara este considerată necesară din motive preventive și are ca scop limitarea răspândirii și eradicarea bolii”, a spus ministrul într-un comunicat.
Oficialii greci au subliniat că virusul nu afectează oamenii. „Consumatorii trebuie să înțeleagă că numai animalele sunt afectate de această boală”, spun oficialii eleni.
Grecia produce în jur de 140.000 de tone de feta anual, exportând aproximativ 65% din producția sa, jucând astfel un rol important pe piața globală a produselor lactate.
CITEȘTE ȘI FOTO STC Partners, controlat de doi foști manageri Strabag, cumpără un teren în București și lansează ansamblul rezidențial Quartier Ferdinand, investiție de circa 35 mililoane euroPPR nu se transmite de la animale la om, iar carnea și laptele de la animalele afectate rămân sigure pentru consum. Cu toate acestea, boala are un impact semnificativ asupra producției de animale din cauza necesității de a sacrifica un număr mare de animale pentru a controla răspândirea acesteia.
Ce a făcut UE?
„Comisia urmărește îndeaproape ambele țări – Grecia și România- și stabilește măsurile necesare la nivelul UE”, a declarat un oficial al Comisiei pentru Euronews.
Executivul UE a adoptat proceduri urgente pentru Grecia și România la 19 și, respectiv, 26 iulie, după voturile din cadrul comisiei sale permanente pentru sănătatea animală.
Aceste proceduri urmăresc să restricționeze circulația mărfurilor susceptibile pentru a se asigura că comerțul sigur poate continua, asigurând în același timp siguranța și menținând standardele sanitare ale UE.
„În această etapă, alte întrebări ar trebui adresate autorităților responsabile din Grecia și România”, a spus oficialul Comisiei.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Country manager MoneyGram: România - de departe cea mai importantă țară din Europa și locul 3 mondialAutoritatea UE pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a recunoscut situația critică din ambele țări, dar nu a primit încă solicitări de sprijin științific în acest domeniu.
„Suntem pregătiți să ajutăm managerii de risc cu sfaturile noastre științifice, dacă sunt solicitate”, a spus un oficial EFSA.
Virusul PPR a fost identificat pentru prima dată în 1942 în Coasta de Fildeș și de atunci s-a răspândit în zone mari din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. În prezent, peste 70 de țări au raportat cazuri de PPR în interiorul granițelor lor, multe altele fiind expuse riscului.