Prețul gazelor continuă să crească în Europa, în contextul temerilor legate de declinul exporturilor Norvegiei

Prețul gazelor continuă să crească în Europa, în contextul temerilor legate de declinul exporturilor Norvegiei
scris 28 aug 2023

Prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au crescut luni pentru a doua ședință consecutiv, declinul exporturilor Norvegiei adăugându-se temerilor privind posibile întreruperi la facilitățile cheie de export din Australia, transmite Bloomberg.

Luni dimineața, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au urcat cu 4,1%, ulterior înregistrând un avans de 2%, la 35,48 euro pentru un Megawatt-oră. La finalul săptămânii trecute se înregistrase o creștere de aproape 9%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Energiei: Noi vești pentru Tarnița – Lăpuștești. S-a încheiat consultarea de piață, trecem la licitația pentru studiul de fezabilitate CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Noi vești pentru Tarnița – Lăpuștești. S-a încheiat consultarea de piață, trecem la licitația pentru studiul de fezabilitate
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Piața este sub presiune săptămâna aceasta, din cauza disputelor salariale din Australia, unul din principalii producători mondiali de gaze naturale lichefiate (GNL). Aceste dispute ar putea duce la greve și la limitarea aprovizionării globale, în timpul unei perioade cruciale, în condițiile în care Europa se pregătește de iarnă.

Deși nu fost informații noi în privința negocierilor din Australia în weekend, fluxurile spre Europa ale principalului său furnizor, Norvegia, au scăzut la cel mai redus nivel din mai mult de un an, activitatea la masivul zăcământ Troll fiind oprită sâmbătă, din cauza unor planificate lucrări de mentenanță. Traderii urmăresc cu atenție livrările de gaze din Norvegia, cel mai important furnizor al Europei, după ce opririle repetate ale producției au contribuit la creșterile bruște de prețuri din ultimele luni.

O creștere de aproximativ 25% a prețului gazelor luna aceasta, în pofida stocurilor ridicate și a cererii reduse, reflectă continuarea turbulențelor, în urma crizei energetice provocate războiul din Ucraina.

Anxietatea pe piața energiei a crescut, deși capacitățile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporție de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel – 1 noiembrie – a anunțat recent Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret