Prețul tonei de cupru a atins cel mai ridicat nivel din istorie, în continuarea unei tendințe de apreciere care durează de câteva luni și care este alimentată de intrarea investitorilor financiari pe piața cuprului, în așteptarea unor probleme de aprovizionare, transmite Bloomberg.
La bursa de metale de la Londra (LME), cotația futures la cupru a crescut luni cu peste 4%, astfel că pentru prima dată în istorie o tonă de cupru a fost cotată la peste 11.000 de dolari. În jurul orei 3:15 p.m. tona de cupru era cotată la 10.904 dolari, după ce anterior a atins maximumul istoric de 11.104,50 de dolari pe tonă, arată Agerpres.
Bancherii, companiile miniere și fondurile de investiții vorbesc de mai multe luni de perspectivele excelente pe termen lung ale cuprului, iar afluxul de investiții pe piața cuprului din ultimele săptămâni au pus și mai multă presiune asupra traderilor care au adoptat o poziție mai prudentă, având în vedere cererea redusă de cupru în China.
Mai multe evoluții care au avut loc în 2024 au atras un val de fonduri speculative pe piața cuprului. Livrările limitate de minereu de cupru au alimentat discuțiile referitoare la întreruperi de producție în rândul companiilor care se ocupă cu rafinarea cuprului iar în paralel investitorii mizează pe o creștere a utilizării cuprului în sectoare precum automobilele electrice și energiile regenerabile.
Prețurile la cupru au început să crească semnificativ în aprilie iar săptămâna trecută tendința de creștere a intrat într-o viteză superioară. „Asta a dus prețurile la un alt nivel și est foarte greu să spui care este plafonul în acest context. Piețele de materii prime tind să reacționeze în mod exagerat”, spune Craig Lang, analist principal la firma de cercetare CRU Group.
Investitorii, traderii și directorii companiilor miniere avertizează de mai mulți ani că lumea se confruntă cu un deficit semnificativ de cupru pe fondul creșterii cererii din partea industriilor verzi. Cu toate acestea, mulți participanți de pe piața tranzacțiilor fizice au avertizat că prețurile la cupru au ajuns la un nivel care este diferit de realitate.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UE nu va mai investiga cele două companii chineze care urmau să participe la una dintre cele mai mari investiții energetice din România. Potențialii investitori chinezi s-au retrasÎn lumea tranzacțiilor fizice, cererea de cupru este una limitată, în special din partea Chinei, principalul cumpărător, unde stocurile sunt la un nivel ridicat iar furnizorii de sârme și bare de cupru au redus producția. Cererea chineză este atât de limitată încât topitoriile se grăbesc să exporte cupru în condițiile în care prețurile de la New York și Londra sunt cu mult peste prețurile de pe piața internă chineză.