Pe fondul unei inflații de 90%, turcii preferă să meargă la restaurant în Grecia

Pe fondul unei inflații de 90%, turcii preferă să meargă la restaurant în Grecia
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2024

Restaurantele din unele stațiuni turistice din Turcia sunt pe jumătate goale în plin sezon estival, deoarece mulți localnici au descoperit că este mai ieftin să îți faci vacanța în țara vecină Grecia decât să mânânci în una dintre faimoasele stațiuni turistice turcești, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Mai mulți turci nemulțumiți au postat pe social media poze cu notele lor de plată la restaurant, inclusiv una cu o valoare echivalentă cu 640 de dolari pentru mâncare și băutură pentru cinci persoane la Bodrum și alta cu o valoare de 30 de dolari pentru cinci cupe de înghețată la Cesme. În paralel, în insulele grecești din Mediterană, aflate la doar câțiva kilometri depărtare de litoralul turcesc, alți turci se laudă că au plătit mult mai puțin decât la ei acasă, scrie Agerpres.

Doi giganți care doreau să producă materiale pentru produse pe bază de plante renunță la parteneriat din cauza costurilor ridicate CITEȘTE ȘI Doi giganți care doreau să producă materiale pentru produse pe bază de plante renunță la parteneriat din cauza costurilor ridicate

"Este o mare diferență între servicii și calitatea produselor, precum și cu privire la prețuri aici și acolo", spune Murat Yavuz, fost bancher în Turcia, care acum a ieșit la pensie și vizitează în mod frecvent Grecia. "Restaurantele au folosit inflația ca pretext pentru a majora prețurile", adaugă Murat Yavuz.

În luna iunie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile la restaurantele și hotelurile din Turcia au crescut, în medie, cu 91%, depășind cu mult o inflație de bază și așa uluitoare de 71,6%. Restaurantele și hotelurile reprezintă o treime din sectorul serviciilor din Turcia iar Banca Centrală a subliniat că acest domeniu este unul de care este în mod deosebit îngrijorată, în lupta sa împotriva exploziei prețurilor.

Exodul turcilor spre Grecia a fost ajutat de lansarea unui program de acordare rapidă a vizelor, lansat în luna martie a acestui an, ca parte a unui efort diplomatic de a calma tensiunile între foștii rivali. Însă turcii nu sunt singurii care aglomerează insulele grecești. Turiștii din întreaga lume se îndreaptă în număr mare spre Grecia și acum autoritățile de la Atena se gândesc să introducă restricții pentru vasele de croazieră.

"Ne-am pierdut avantajul competitiv pe partea de prețuri", spune Kivanc Meric, director la Asociația agențiilor de turism din Turcia, menționând "supra-evaluarea" lirei turcești. Meric estimează că, în acest an, până la 150.000 de turci vor merge în insula grecească Samos, față de aproximativ 40.000 în 2023.

Cursul real de schimb al lirei turcești, un indicator al valorii sale în raport cu monedele străine, este la cel mai ridicat nivel de la finele lui 2021.

Restaurantele din întreaga Turcie se confruntă cu o erodare a puterii de cumpărare în rândul clienților. Ramazan Bingol, președintele Asociației profesioniștilor din restaurante și turism din Turcia, spune că numărul clienților arabi este în scădere cu 40% comparativ cu 2023, în timp ce numărul turcilor care merg să ia masa la restaurant este în scădere cu 30%. Într-un interviu pentru postul de televiziune NTV, Bigol a spus că membrii asociației au lansat o campanie de discount la sugestia Guvernului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
restaurant