Germania - acuzată că depozitează gazele destinate să aprovizioneze Cehia

Germania - acuzată că depozitează gazele destinate să aprovizioneze Cehia
scris 18 iul 2024

Autoritățile din Cehia au acuzat Germania că depozitează gaze naturale, prin reducerea capacității unei magistrale de export, tocmai într-un moment în care regiunea are probleme în a înlocui livrările din Rusia, transmite Bloomberg.

Ministrul ceh al Energiei, Jozef Sikela, susține că operatorul german de sistem Gascade Gastransport GmbH a redus capacitatea de ieșire a unui punct de conectare amplasat la granița de nord-est a Germaniei, se arată într-o scrisoare consultată de Bloomberg News.

Urmărește-ne și pe Google News
Aproape 100 miliarde dolari distribuite ilicit pe piața criptomonedelor. Mai bine de jumătate, intermediate chiar de bursele centralizate CITEȘTE ȘI Aproape 100 miliarde dolari distribuite ilicit pe piața criptomonedelor. Mai bine de jumătate, intermediate chiar de bursele centralizate

Începând cu data de 1 octombrie 2024, capacitatea acestui punct de conectare va fi redusă până la 14,5 gigawați/oră, de la nivelul actual de 69 de gigawați/oră, se arată în scrisoarea trimisă de Jozef Sikela comisarului european pentru energie, Kadri Simson. O scrisoare similar a fost trimisă și ministrului german al Economiei, Robert Habeck, arată Agerpres.

Livrările de gaze dinspre vest spre est vor fi cruciale pe măsură ce UE încearcă să își reducă și mai mult dependența de combustibilii fosili rusești. Germania a fost una din țările UE cele mai grav lovite de criza energetică și totodată una din cele mai dependente de majorarea importurilor de gaze lichefiate și electricitate din țările vecine.

Planurile de 130 de miliarde euro ale Europei de Est în domeniul energiei nucleare se lovesc de realitățile financiare CITEȘTE ȘI Planurile de 130 de miliarde euro ale Europei de Est în domeniul energiei nucleare se lovesc de realitățile financiare

Decizia companiei germane Gascade, de a reduce capacitatea de ieșire la punctul de conectare amplasat la granița cu Cehia, ar putea prejudicia spiritul de cooperare la nivelul continentului și ar putea face îngreuna eforturile, țărilor din Est, de a-și reduce dependența de Rusia.

„Această situație creează un stimulent pentru unele state membre să își maximizeze importurile de gaze din est. În cazuri extreme, o astfel de capacitate redusă va fi abia suficientă pentru piața de gaze din Cehia, dar în niciun caz nu va contribui în mod semnificativ la aprovizionarea altor țări”, scrie în scrisoarea semnată de Jozef Sikela.

Grâul rusesc s-a ieftinit grație vremii favorabile care accelerează recoltatul CITEȘTE ȘI Grâul rusesc s-a ieftinit grație vremii favorabile care accelerează recoltatul

În replică, un purtător de cuvânt de la Gascade a spus că ajustarea capacității la punctul de conectare VIP Brandov reflectă faptul că sunt volume de gaze mai mici în sistemul din Germania, ca urmare a eliminării importurilor rusești. Cehia poate în continuare să rezerve o parte din capacitatea neutilizată la acest punct de conectare, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Analiștii de la Goldman Sachs Group Inc. susțin că țările din Europa Centrală se vor baza mai mult pe livrările de gaze prin conductă din direcția nord-vest, după ce acordul referitor la tranzitul gazelor naturale rusești via Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025. În paralel, livrările de gaze prin conductă din Germania spre Europa Centrală sunt în scădere începând din vara anului trecut, pe măsură ce din ce în ce mai multe țări se bazează pe gaze lichefiate, subliniază Samantha Dart, analist la Goldman Sachs.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
cehia
gaze