Oligarhii ruși au încasat dividende în valoare de 11 miliarde de dolari de pe urma boom-ului economiei de război

Oligarhii ruși au încasat dividende în valoare de 11 miliarde de dolari de pe urma boom-ului economiei de război
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2024

Oligarhii ruși au primit miliarde de dolari sub formă de dividende, pe măsură ce companiile lor au reluat sau au majorat sumele alocate pentru plata dividendelor, odată cu reducerea incertitudinilor economice cu privire la războiul Rusiei în Ucraina, transmite Bloomberg.

Cel puțin o duzină de oameni de afaceri ruși au câștigat peste 1.000 de miliarde de ruble (11,3 miliarde de dolari) în 2023 și primul trimestrul al acestui an, potrivit datelor cu privire la dividendele colectate de Bloomberg de pe urma informațiilor disponibile. Mulți dintre acești oameni de afaceri au legături cu președintele Vladimir Putin și includ unele persoane care au fost sancționate din cauza războiului care a intrat în cel de-al treilea an, scrie Agerpres

Urmărește-ne și pe Google News
Mercedes-Benz pune frână planurilor privind bateriile CITEȘTE ȘI Mercedes-Benz pune frână planurilor privind bateriile
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Pe primul loc în această listă este Vagit Alekperov, un acționar important și fost președinte al grupului petrolier Lukoil PJSC, care a primit dividende în valoare de aproximativ 186 de miliarde de ruble. Alekperov este sancționat de Marea Britanie și Australia dar a evitat până acum sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană.

Urmează miliardarii Alexey Mordashov, acționarul majoritar la Severstal PJSC, și Vladimir Lisin, acționar majoritar la Novolipetsk Steel PJSC, cu venituri din dividende în valoare de 148 milioane de ruble, respectiv 121 miliarde de ruble. Mordashov este vizat de sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și UE în timp ce Lisin nu este vizat de nicio sancțiune importantă.

Lista îl include și pe aliatul lui Putin, miliardarul Gennady Timchenko precum și pe Tatyana Litvinenko, care a primit o participație la PhosAgro PJSC înainte ca soțul său Vladimir să fie sancționat de SUA în 2023. Vladimir Litvinenko este rector la Universitatea din Sankt Petersburg la care Putin și-a luat doctoratul în 1997 și a fost managerul pentru campania lui Putin în Sankt Petersburg la ultimele trei alegeri.

SUA și aliații săi au impus sancțiuni extinse Rusiei, ca reacție la decizia Moscovei de a invada Ucraina în luna februarie 2022, ceea ce a obligat multe companii rusești să oprească plata dividendelor pe fondul incertitudinilor cu privare la un posibil colaps economic. Aceste temeri nu s-au adeverit în condițiile în care economia rusească s-a ajustat treptat la noile condiții și exportatorii au găsit piețe alternative.

După ce s-a contractat în anul care a urmat începutului războiului din Ucraina, economia Rusiei și-a revenit dramatic pe măsură ce Guvernul de la Moscova a cheltuit sume mari pentru industria de apărare, pentru a proteja firmele rusești de impactul sancțiunilor și a oferi sprijin social pentru familii.

Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 5,4% în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mulți exportatori ruși de materii prime au reluat plata dividendelor după ce și-au restructurat afacerile și și-au reorientat vânzările spre piețele din China, India și alte state din emisfera sudică, care nu au implementat sancțiuni din cauza războiului din Ucraina.

În plus, multe companii controlate de statul rus, precum Gazprom Neft PJSC și cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank PJSC, nu au încetat să plătească dividende, în condițiile în care au înregistrat profituri record în timpul războiului. Acționarii Sberbank au aprobat luna trecută dividende record, în valoare de 752 miliarde de ruble, pentru 2023.

Cu toate acestea, economia Rusiei ar putea să se confrunte cu probleme semnificative în a doua jumătate a acestui an și în 2025, care ar putea obliga Guvernul de la Moscova să majoreze taxele, susține Chris Weafer, director general la Macro-Advisory Ltd. Pentru mulți patroni de companii "este o situație în care este mai bine să scoți banii acum mai degrabă decât să riști să îi pierzi sub formă de taxe anul viitor", a spus Chris Weafer. Potrivit acestuia, companiile rusești se confruntă cu dificultăți în creștere în ceea ce privește plățile, care ar putea duce la probleme în aprovizionarea cu componente industriale și bunuri de consum. 

viewscnt
Afla mai multe despre
oligarhi
rusia