Moody's ar putea îmbunătăți ratingul Turciei dacă autoritățile continuă cu politicile favorabile pieței

Moody's ar putea îmbunătăți ratingul Turciei dacă autoritățile continuă cu politicile favorabile pieței
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2023

Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service a anunțat că ratingul suveran al Turciei ar putea fi îmbunătățit dacă țara continuă și intensifică politicile convenționale introduse după realegerea în funcția de președinte a lui Recep Tayyip Erdogan, în luna mai a acestui an, transmite Bloomberg.

"Tranziția la politici mai ortodoxe, bazate pe reguli predictibile, este una pozitivă în ceea ce privește ratingul și vine mai repede decât ne așteptam. Noua echipă economică s-a angajat să reducă inflația, să diminueze dezechilibrele externe și să asigure disciplina fiscală", a informat Moody's într-un raport publicat la începutul acestei săptămâni, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO L’Occitane, cu magazine și în România, ar putea fi preluat în întregime de miliardarul austriac Reinold Geiger CITEȘTE ȘI FOTO L’Occitane, cu magazine și în România, ar putea fi preluat în întregime de miliardarul austriac Reinold Geiger

Chiar și în eventualitatea unei îmbunătățiri a ratingului, Turcia va rămâne o țară cu un rating de tip "junk" (-nerecomandat pentru investiții -n.r.). Moody's atribuie în prezent Turciei un calificativ B3, cu șase trepte sub nivelul investment grade și în linie cu calificativele atribuite Angolei și Nicaraguei. Perspectiva asociată ratingului de țară al Turciei este una stabilă.

De la câștigarea alegerilor prezidențiale, Erdogan a numit doi foști bancheri de pe Wall Street, Mehmet Simsek și Hafize Gaye Erkan, în posturile de ministru al Finanțelor, respectiv de guvernator al Băncii Centrale a Turciei. Cei doi încearcă să sporească credibilitatea Turciei în rândul traderilor de obligațiuni și acțiuni prin încetarea unei politici monetare ultra-relaxate și intervențiilor constante ale statului pe piețele financiare.

"Suntem hotărâți să implementăm politici bazate pe reguli, în linie cu normele internaționale, pentru a asigura stabilitatea macro-financiară și să creștem reziliența țării la șocuri", a postat Mehmet Simsek pe platforma de social-media X, fosta Twitter.

Totuși, Moody's a avertizat că motivele politice ar putea îngreuna introducerea unor politici prietenoase cu piețele. Erdogan a susținut mult timp necesitatea unor costuri reduse cu împrumuturile și a unei strategii de promovare a creșterii economice cu orice cost. Moody's susține că odată cu apropierea alegerilor locale din primăvara anului următor, calculele politice ar putea să schimbe apetitul autorităților pentru măsuri prietenoase cu piețele. "Riscul unei noi schimbări de politică rămâne unul semnificativ", în special în cazul în care "creșterea economică va încetini mai mult decât ar fi acceptabil din punct de vedere politic", a informat Moody's. 

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's
turcia