Cele mai recente previziuni ale Guvernului de la Moscova sugerează că economia rusească va fi într-o formă bună până la următoarele alegeri, însă acest optimism ar putea fi contrazis de intensificarea sancțiunilor și continuarea războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.
Potrivit scenariului de bază folosit la elaborarea prognozelor macroeconomice până în 2023, care sunt pregătite de Ministerul Economiei și consultate de Bloomberg News, Rusia se așteaptă la o creștere economică anuală de cel puțin 3% în ultimii trei ani ai actualului mandat de președinte al lui Vladimir Putin. De asemenea, prognozele mai arată că inflația va fi la un nivel scăzut și stabilă, în intervalul țintă al băncii centrale, iar la aceasta se vor adăuga tendințe pozitive pentru investiții, consum și veniturile gospodăriilor, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Însă aceste previziuni vin în contradicție cu cele elaborate de numeroși analiști, care nu au putut consulta însă calculele interne ale Guvernului de la Moscova. "Ne așteptăm la o creștere medie a PIB-ului Rusiei de 1,5% până în 2030 și la o inflație ușor peste ținta Băncii Rusiei", spune Oleg Kuzmin, economist șef la Renaissance Capital în Moscova. "Multe vor depinde de dinamica prețurilor la petrol și alte bunuri exportate de Rusia pe piețele mondiale, precum și de modul în care va evolua situația geopolitică", a adăugat Kuzmin.
Este neclar dacă prognozele macroeconomice includ ipoteza că războiul și sancțiunile vor continua până la alegerile din 2030. Guvernul de la Moscova a trecut la o planificare bugetară pe șase ani, de la una pe trei ani, după ce în luna martie a acestui an Putin a stabilit obiective până în 2030 pentru mai multe proiecte naționale care vor costa zeci de miliarde de dolari.
Chiar și în conformitate cu "scenariul de tip Goldilock" avut în vedere de Guvernul de la Moscova, obiectivele economice ale președintelui vor fi "atinse doar la limită" în 2030, susține Alex Isakov, economist pentru Rusia la Bloomberg Economics.
Analiștii recunosc că economia rusească le-a contrazis așteptările referitoare la un colaps, după ce a fost lovită de sancțiuni fără precedent, ca urmare a invadării Ucrainei. Majorările semnificative ale cheltuielilor statului în sectorul apărării precum și pentru protejarea firmelor rusești de impactul sancțiunilor au dus la o revenire puternică a creșterii, pe măsură ce economia de război a Rusiei s-a ajustat treptat la sancțiuni.
Conform prognozelor consultate de Bloomberg, Produsul Intern Brut al Rusiei ar urma să înregistreze un avans de 3,9% în acest an, în timp ce salariile reale și vânzările cu amănuntul ar urma să se majoreze cu peste 9%, respectiv 7%. Ulterior, avansul PIB-ului ar urma să se modereze până la 2,5% - 2,8% pe an, pentru a reveni la o expansiune de cel puțin 3% începând din 2028 și până în 2030.
Productivitatea într-o economie care se luptă cu o gravă criză de mână de lucru ar urma să crească, anual, cu 2,8% în intervalul de prognoză.
CITEȘTE ȘI Christine Lagarde îndeamnă guvernele să acționeze "acum" pentru a reduce deficitele bugetareInflația ar urma să încetinească până la ținta de 4% a băncii centrale abia în 2026. Creșterea accelerată a prețurilor a forțat Banca Rusiei să majoreze dobânda de bază, cu 200 de puncte, până la 18% în luna iulie.
Chiar dacă rata șomajului este prognozată să rămână la un minim istoric de 2,6%, prognozele Guvernului de la Moscova întrevăd o ușoară accelerare a producției industriale, de la 3,3% în 2028, până la 3,7% în 2030. De asemenea, avansul înregistrat de vânzările cu amănuntul și investiții ar urma să rămână unul robust, de aproximativ 4% pe an.
Prognozele guvernamentale "sunt, în mod tradițional, optimiste", spune Sofya Donets, economist la T-Investments. Potrivit acesteia, economia rusească ar putea crește cu 1,5%-2% pe an până în 2030, "dar foarte multe depind de situația geopolitică".