Pagubele provocate culturilor de grâu în doi din cei mai mari exportatori mondiali precum și îngrijorările legate de calitatea recoltei de grâu în al treilea mare exportator au dus cotațiile la grâu la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, cea ce a creat noi temeri cu privire la inflația prețurilor la alimente pentru milioane de persoane vulnerabile, transmite Bloomberg.
Avertismentul a fost transmis și de ministrul Agriculturii la Ora de Profit.ro.
Seceta și canicula au continuat să pârjolească culturile de grâu din Canada în luna iulie, la câteva luni după ce o iarnă brutală a lovit culturile de grâu din Rusia. Pierderile de producție din acești mari producători mondiali vor fi compensate doar parțial de câștigurile înregistrate în alte țări, pentru o cultură agricolă care este plantată pe cea mai mare suprafață a globului și care este utilizată pentru produse de bază precum pâine, paste și cereale pentru micul dejun, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cotațiile futures la grâu la bursa de la Paris au crescut cu 9,5% săptămâna aceasta, până la cel mai ridicat nivel de după 2012, după ce Departamentul american al Agriculturii și-a redus estimările privind producțiile de grâu din Canada și Rusia, ceea ce va afecta stocurile și comerțul mondial. O recoltă mai mică de grâu în SUA creează presiuni suplimentare.
Impactul va fi resimțit atât de gospodării cât și de guverne, în special din țările sărace care se bazează pe importuri. Și atât în SUA cât și în altă parte, costurile mai mari la pâine vor reprezenta o nouă presiune asupra unui lanț de aprovizionare cu alimente care se confruntă deja cu un deficit de mână de lucru și probleme cu logistica.
"Consumatorii vor vedea prețuri mai mari, nu este nicio îndoială. Prețul pe care îl plătim pentru grâu pe măsură ce cotațiile futures cresc, indiferent de care este prețul când vine brutarul, se transmite imediat asupra prețului fâinii", a declarat vicepreședintele firmei King Milling Co, James Doyle.
În plus, aprecierea grâului până la cele mai mari valori din ultimii ani este și una contra-sezonieră, venind într-un moment în care de obicei silozurile de cereale din emisfera nordică încep să se umple cu grâul proaspăt recoltat. În aceste condiții, guvernul american prognozează că rezervele mondiale de grâu vor coborî la cel mai redus nivel din ultimii cinci anii iar livrările marilor exportatori vor fi afectate în special.
"Piața se îndreaptă acum spre un deficit global, Aceasta intensifică îngrijorările cu privire la inflația alimentelor. Grâul este un produs alimentar esențial", declară Carlos Mera, directorul de cercetare de la Rabobank.
Având în vedere că grâul este materia primă pentru orice de la baghetele din Franța și până la tăițeii din Asia, cotațiile la grâu au un impact mai direct asupra consumatorilor spre deosebire de alte culturi precum porumb sau soia boabe, care sunt folosite în principal ca nutreț pentru animale.
CITEȘTE ȘI România pregătește doza 3 de vaccin anti-COVID. ANUNȚUL ministrului SănătățiiFluctuațiile prețurilor la materiile prime au nevoie de timp pentru a se transmite de-a lungul lanțurilor de aprovizionare. În plus, prețurile cu amănuntul pot să fie mai imobile, deoarece în unele cazuri costurile cu alimentele sunt subvenționate de guverne. Însă costurile mai mari acum înseamnă că prețurile la grâu vor rămâne la un nivel ridicat până când recoltele din emisfera sudică, de la începutul lui 2022, vor reduce presiunile.
În ultimi ani Rusia a fost coloana vertebrală a comerțului mondial cu grâu, fiind cel mai mare exportator. Însă diminuarea producției în acest an coincide cu eforturile guvernului de la Moscova de a calma creșterea prețurilor la alimente, prin taxarea livrărilor de grâu destinate exportului. În aceste condiții, cumpărătorii ar putea să se îndrepte spre alți vânzători precum Uniunea Europeană și Ucraina.
Potrivit USDA, recolta de grâu a UE va fi mai mare în acest an, 138,6 milioane tone față de 125,9 milioane tone anul trecut, însă ploile fără întrerupere din Franța și Germania au afectat calitatea grâului și pe cale de consecință și cantitatea de făină produsă.
Multe state păstrează o rezervă de grâu pentru a evita lipsurile de aprovizionare cu alimente, care deseori preced instabilitatea socială. În cele din urmă cumpărătorii vor trebui să își refacă stocurile, iar în condițiile în care prețurile cresc, refacera stocurilor se va face pe seama bugetelor importatorilor.