Avast Software, printre cele mai mari companii de securitate cibernetică din lume, intrată anul trecut cu subsidiară în România, a agreat termenii unei potențiale fuziuni cu rivalul american NortonLifeLock, dezvoltatorul Norton Antivirus, într-o tranzacție ce evaluează multinaționala cehă la peste 8 miliarde de dolari.
Cu sediul la Praga, Avast furnizează soluții de securitate IT sub mărcile Avast și AVG, având peste 435 milioane de utilizatori activi, venituri anuale de 890 milioane de dolari și 1.700 de angajați la nivel global. Compania și-a deschis subsidiară la Iași în octombrie anul trecut, operațiune anunțată de Profit.ro.
Potrivit acordului de fuziune propus acționarilor Avast, aceștia vor primi numerar și acțiuni NortonLifeLock în schimbul titlurilor deținute la compania cehă, într-o tranzacție ce evaluează Avast la 8,1 până la 8,6 miliarde de dolari, în funcție de combinația de acțiuni și bani aleasă.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE UE - marea pierzătoare a aprecierii cotațiilor mărfurilor în urma repornirii post-Covid a economiilor. Rusia - marea câștigătoare. În timp ce rușii și arabii își freacă mâinile de bucurie, europenii sunt sub presiuneAcționarii Avast vor deține între 14% și 26% din noua companie.
Compania rezultată va avea două sedii, la Praga și Tempe (Arizona) și va fi condusă de CEO-ul NortonLifeLock, Vincent Pilette. Șeful Avast, Ondrej Vlcek, va prelua rolul de președinte al noii companii și se va alătura consiliului director, scrie Bloomberg.
Achiziția Avast va majora considerabil baza de utilizatori și prezența geografică pentru NortonLifeLock, cunoscută sub denumirea Symantec Corporation înainte să își vândă divizia de enterprise security către Broadcom în 2019.
Noua companie va avea peste 500 milioane de utilizatori și venituri anuale de circa 3,4 miliarde de dolari.
Fuziunea va pune însă în pericol aproximativ 1.000 de locuri de muncă care se suprapun la cele două companii.
“Împreună, avem aproape 5.000 de angajați și vom merge mai departe cu aproximativ 4.000”, potrivit directorului NortonLifeLock, care a precizat că tăierile de posturi vor viza ambele companii și vor fi operate în toate zonele geografice.
NortonLifeLock estimează că tranzacția va genera economii anuale de aproximativ 280 milioane de dolari.