Lagarde: BCE nu poate furniza lichidități firmelor din energie, este treaba guvernelor

Lagarde: BCE nu poate furniza lichidități firmelor din energie, este treaba guvernelor
scris 9 sep 2022

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a exclus posibilitatea de a oferi linii de finanțare pe termen scurt companiilor din energie aflate în dificultate, afirmând că aceasta este treaba guvernelor din Uniunea Europeană.

"În acest mediu actual foarte volatil, este important ca măsuri fiscale să fie puse în aplicare pentru a oferi lichidități participanților solvabili de pe piața energiei, în special firmelor de utilități", a declarat Lagarde la o conferință de presă vineri, citată de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană discută despre impunerea de plafoane de preț pentru toate gazele importate, ca o modalitate de a stopa o criză care s-a intensificat săptămâna trecută, când compania rusă Gazprom a oprit fluxurile de gaze pe conducta Nord Stream către Germania. În condițiile în care prețurile futures la gaz sunt de aproape patru ori mai mari decât în urmă cu un an, iar prețurile în creștere la energie afectează companiile, apelurile în marjă au crescut la niveluri nesustenabile.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Calcul - 9 companii aeriene, dintre care 1 din România, pot intra la iarnă în colaps CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Calcul - 9 companii aeriene, dintre care 1 din România, pot intra la iarnă în colaps

BCE a susținut de mult timp că nu este în măsură să ofere finanțare de urgență traderilor de energie. În aprilie, a refuzat o solicitare de a înființa un fond pentru ca bursele și casele de compensare să fie sprijinite în caz de neplată, deși a declarat că băncile centrale naționale ar putea furniza lichidități în cadrul asistenței de urgență.

Vineri, Lagarde a declarat că BCE poate ajuta creditorii care acționează ca membri compensatori pentru firmele din domeniul energiei, dar a avertizat asupra "diluării cerințelor prudențiale pentru casele de compensare și contrapărțile la instrumente derivate".

"În ceea ce privește BCE și băncile centrale naționale ale Eurosistemului, bineînțeles că suntem pregătiți să furnizăm lichidități băncilor, nu firmelor de utilități din domeniul energiei", a spus ea.

Lagarde a adăugat că guvernele ar trebui să implementeze măsuri specifice pentru a proteja companiile energetice critice și pentru a păstra stabilitatea financiară.

"În mod ideal, la nivelul UE, statele membre ar trebui să adopte o abordare colectivă. Cred că Comisia lucrează în această direcție, ceea ce este foarte binevenit", a precizat Lagarde.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce
criza energie
lichiditati companii utilitati
scumpiri energie
preturi gaze naturale
gazprom